Carolinahoeve

In NRC Handelsblad van 13 februari beschrijft Kees Caljé onder verwijzing naar enkele wandelgidsen een voettocht door de Veluwezoom, die hem naar de uit 1765 daterende Carolinahoeve leidt, gelegen aan de Koningsweg.

Deze weg zou zijn aangelegd door stadhouder Willem IV "zoon van de Koning-stadhouder' Willem III. Vermoedelijk heeft de schrijver zijn literatuur onjuist geciteerd.

Willem III immers had geen kinderen en Willem IV (1711-1751) was de postume zoon van Johan Willem Friso. Willem IV was reeds lang overleden toen de Carolinahoeve gesticht werd; zijn dochter Carolina (1743-1787) was op zeer jeugdige leeftijd in 1760 gehuwd met de vorst van Nassau-Weilburg. Waarom de hoeve in 1765 alsnog naar haar vernoemd werd is onduidelijk. Het jachtplezier bij het Hof te Dieren werd veeleer door de Koning-stadhouder genoten, die daartoe van "kongingswegen' gebruik maakte, wat van de geheel anders geaarde Willem IV minder bekend is. Maar de fraaie wandeltocht is zeker navolgenswaardig.

    • Mr. F.J.J. Besier