"We kunnen nu aan de weg gaan timmeren en opbieden tegen Duitse, Engelse en Belgische clubs'; Verkoop Bergkamp en Jonk maakt Ajax tot de rijkste club

GOUDA, 16 JAN. De koppelverkoop van Dennis Bergkamp en Wim Jonk aan Inter Milaan, waarmee volgens de Italiaanse club een transfersom van 31,5 miljoen gulden zou zijn gemoeid, maakt Ajax in een klap tot de rijkste club van Nederland. Tot nog toe verdiende PSV dat predikaat. Ajax zal het geld echter voor een deel weer herinvesteren in nieuw spelersmateriaal.

Namens Bergkamp (23) en Jonk (26) bereikte zaakwaarnemer Rob Jansen vrijdagnacht om 03.15 uur in het Haagse restaurant Julien overeenstemming met een delegatie van Inter. Gisteren kreeg ook Ajax zekerheid over de transfersom in de vorm van een bankgarantie. Penningmeester Arie van Os heeft er in de loop der jaren een gewoonte van gemaakt geen mededelingen te doen over de hoogte van vergoedingen. Vast staat echter dat het recordbedrag van zeventien miljoen dat AC Milan in 1987 aan PSV betaalde voor Ruud Gullit inzake de transfer van Dennis Bergkamp is overtroffen. Zes Italiaanse clubs en twee uit Spanje waren geïnteresseerd in de handtekening van de schaduwspits. Volgens Inter Milan kost Bergkamp 22 miljoen gulden en is voor spelmaker Wim Jonk een bedrag van 9,5 miljoen op tafel gelegd. Over de hoogte van de salarissen is geen mededeling gedaan.

De miljoenen die deze zomer in de Watergraafsmeer zullen binnenstromen zijn voor Ajax pure winst. Dennis Bergkamp is afkomstig uit de eigen kweekvijver. Wim Jonk werd vijf jaar geleden overgenomen van Volendam. Als ruilobject voor Richard Sneekes heeft hij Ajax niet meer dan 230.000 gulden gekost. Het deed voorzitter Michael van Praag cynisch de verwachting uitspreken dat de verhalen over kapitaalvernietiging bij Ajax na de "transfer van de eeuw' toch wel tot het verleden behoren.

Niettemin moet technisch directeur Louis van Gaal zich zo langzamerhand zorgen gaan maken over de enorme aderlating in kwalitatief opzicht. Met Jonk en Bergkamp komt het totaal aantal transfers voor dit seizoen op zeven. Eerder vertrokken Winter, Van 't Schip, Roy, Willems en Van Loen. Er blijft weinig meer over van de ploeg die vorig seizoen de UEFA Cup won. Van Praag: “Ik vind het verschrikkelijk dat Ajax dit overkomt. Maar, dat we spelers moeten verkopen is ons lot. Als Jonk en Bergkamp net zoveel gaan verdienen als het trio van AC Milan, is er geen kruid tegen gewassen. Dan praat je over zulke idiote verschillen in salaris dat Ajax daar nooit tegen op kan bieden. Wij zullen weer nieuwe vedetten moeten kweken. En we gaan ons versterken met verantwoorde aankopen. We zijn nu in staat om een topper aan te trekken. Maar je doet het pas goed als je een speler koopt die in je concept past.”

Penningmeester Van Os, die zich geen zorgen meer hoeft te maken over het eigen vermogen van Ajax, bekeek het van de zonnige kant. “We hebben onze marktpositie aanzienlijk versterkt. Onze eisen zijn grotendeels ingewilligd. We kunnen aan de weg timmeren. Ajax kan nu opbieden tegen Duitse, Engelse en Belgische clubs. Ook komen we aardig in de buurt van wat ze in Spanje voor een voetballer neertellen. In Nederland staan we er heel goed voor. Bij PSV en Feyenoord vertrekken geen spelers meer naar Zuid-Europa. Als je moet verkopen om te kopen ziet het er slecht voor je uit. Liever zo als nu met Jonk en Bergkamp dan een situatie waarin je je spelers aan de straatstenen niet meer kwijtraakt.”

Van Os heeft vorig jaar de contracten van beide sterspelers opengebroken. Dat van Jonk werd verlengd tot 1996, dat van Bergkamp tot 1995. Daarnaast kwam Van Os op het lumineuze idee om beide voetballers te laten meeprofiteren in een eventuele transfersom. Het verschil in de contractueel vastgelegde vraagprijs en de uiteindelijke transfersom wordt volgens een bepaalde sleutel verdeeld tussen club en speler. Daardoor hadden Bergkamp en Jonk belang bij een club die een zo hoog mogelijke transfersom kon bieden. Voor Bergkamp werd zodoende een overstap naar Barcelona financieel niet extra lucratief. Van Os: “Wij voeren een tweesporen-beleid. Aan de ene kant worden spelers opgeleid, aan de andere kant geven we ze de gelegenheid zich aanzienlijk te verbeteren bij een Europese topclub. In het verleden zijn spelers als Van Basten, Rijkaard en Koeman echter voor veel te weinig geld weggegaan. Met het geld dat we nu hebben kunnen we het evenwicht tussen eigen kweek en versterkingen van buitenaf herstellen. De verhouding moet ongeveer zestig-veertig zijn.”

De overgang van Wim Jonk naar Inter Milaan was misschien wel de grootste verrassing in de deal met de club uit het Guiseppe Meazza-stadion. De Volendammer wordt echter al sinds oktober gevolgd door de rivaal van AC Milan. Jonk raakte daar niet van ondersteboven. “Ik vond het juist prachtig want ik zag het als een erkenning van mijn kwaliteiten.” De gesprekken die Jonk met Inter voerde stonden geheel los van de contacten met Bergkamp. “Ze vroegen wel eens of er een mogelijkheid bestond dat ik Dennis meenam. Maar ik sprak er met hem nooit over. Dat we nu toch samengaan is natuurlijk fantastisch”, aldus Jonk. De dubbelslag die Inter leverde werd mogelijk nadat Juventus vorige week donderdag afhaakte in de race om Dennis Bergkamp. De club uit Turijn kon niet voldoen aan de hoge financiële eisen. Jonk weer: “Al die weken heb ik in alle rust kunnen onderhandelen. De aandacht was immers gericht op Dennis. Dat zondagavond in Volendam veel mensen wisten dat ik naar Inter ging, vond ik geen ramp. Het kon toch niet voortijdig uitlekken want Volendammers komen hun dorp niet uit.”

    • Erik Oudshoorn