Vance vraagt Milosevic te bemiddelen; VN vragen Serviëom hulptransport Bosnië te steunen

SARAJEVO, 16 FEBR. Servië moet helpen om de impasse te doorbreken rondom het VN-konvooi met hulpgoederen voor de belegerde moslims van Cerska in het oosten van Bosnië.

Op dringend verzoek van bemiddelaar Cyrus Vance heeft de Servische president, Slobodan Milosevic, zich bereid verklaard tot een poging de Bosnische Serviërs tot toelating van het konvooi te bewegen.

Het VN-konvooi van tien vrachtwagens met negentig ton voedsel en medicamenten, dat zondag uit Belgrado vertrok op weg naar het al tien maanden door de Serviërs belegerde Cerska, werd ook gisteren niet door de Bosnische Serviërs doorgelaten. Zondag heette het dat de Bosnische Serviërs niet tijdig genoeg op de hoogte waren gebracht van de komst van het konvooi. Gisteren werd geen reden gegeven. Het bevel het konvooi tegen te houden was volgens een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR uitgevaardigd door generaal Ratko Mladic, de militaire bevelhebber van de strijdkrachten van de zogenoemde "Servische republiek' (in Bosnië).

De Servische president Milosevic heeft volgens deze woordvoerder Cyrus Vance beloofd te proberen de Bosnische Serviërs op andere gedachten te brengen. Als hij succes heeft, zou het VN-konvooi vandaag naar Cerska kunnen doorrijden. Het konvooi bivakkeert op de grens tussen Servië en Bosnië. De plaatselijke Servische commandanten beroepen zich op het bevel van Mladic. Zondag nog was een akkoord bereikt over de toelating van het konvooi; er was voor maandag ook een plaatselijk staakt-het-vuren langs de route van het konvooi overeengekomen tussen de Servische en de moslim-strijders in het gebied. Als het konvooi vandaag Cerska bereikt, vertrekt volgende week uit Belgrado een nieuw konvooi naar de Bosnische stad.

In Cerska verblijven enkele tienduizenden moslims - inwoners en vluchtelingen uit de omgeving - die al maanden van de buitenwereld zijn afgesloten. Volgens de Bosnische radio zijn al 166 inwoners van honger en kou gestorven. De Bosnische autoriteiten accepteren voor de inwoners van Sarajevo sinds vorige week geen voedselhulp meer uit solidariteit met de hongerende moslims in het oosten van Bosnië; de autoriteiten in Tuzla hebben zich inmiddels bij die solidariteitsactie aangesloten.

Aan de meeste fronten in Bosnië en Herzegovina is gisteren weer gevochten. In Sarajevo kwam het tot artilleriebeschietingen die in de loop van gisteren weer ophielden. In de buurt van Bratunac in het oosten van Bosnië werd de hele dag zwaar gevochten. Dat was eveneens het geval langs de route van de Servisch-Bosnische grens naar Cerska, het gebied waarvoor zondag een bestand was afgesproken.

De Amerikaanse president Clinton heeft gisteren telefonisch met zijn Franse ambtgenoot Mitterrand overlegd over de toestand in het voormalige Joegoslavië en met name over de pogingen van de bemiddelaars Owen en Vance om de oorlog in Bosnië te beëindigen. In het overleg werden Clinton en Mitterrand het eens over een Amerikaans-Franse topontmoeting; een datum is niet afgesproken. (Reuter, AP, AFP)