Regeringsleger Angola houdt zich staande

LUANDA, 16 FEBR. Angolese regeringstroepen lijken er op het laatste nippertje in te zijn geslaagd hun stellingen in de tweede stad van het land, Huambo, te handhaven, nadat het er eind vorige week naar uitzag dat ze die moesten opgeven.

Nog steeds wordt er fel gevochten tussen het regeringsleger en de oppositiebeweging UNITA om de stad, die na een maand van strijd zwaar is gehavend. Diplomaten en hulpverleners sloten echter niet uit dat UNITA de regering alsnog uit Huambo zou verdrijven.

Volgens de regering zijn er bij de gevechten om Huambo al zo'n 6.000 mensen om het leven gekomen. Er liggen nog honderden lijken in de straten. Niemand durft zich lang genoeg op straat op te houden om die weg te halen. De regering heeft op grote schaal vliegtuigen ingezet om wijken waar UNITA zich ophield te bestoken. Vele tienduizenden mensen in de stad en haar omgeving zijn op de vlucht geslagen.

Huambo is strategisch gelegen aan een weg vanuit het binnenland naar de kustplaats Lobito. De plaats ligt verder in het gebied waar zich de meeste aanhangers van UNITA-leider Jonas Savimbi ophouden. Savimbi had hier ook tot voor kort zijn hoofdkwartier ingericht. Er is beide partijen om redenen van prestige veel aan gelegen de stad onder controle te krijgen.

Volgens de regering bevinden haar troepen in Huambo zich tegenover zo'n 12.000 UNITA-strijders, onder wie zich ook Zaïrezen en Zuidafrikanen zouden bevinden.

UNITA heeft een voorstel van de VN voor een tijdelijke wapenstilstand in Huambo van de hand gewezen. (Reuter)