Producenten vrezen strijd; Gesprek over één systeem digitale video

ROTTERDAM, 16 FEBR. Europese en Japanse elektronicafabrikanten zijn in bespreking over een wereldstandaard voor digitale video. Deze standaard moet in 1997 gereed zijn en de bestaande analoge VHS-standaard vervangen.

Van Europese zijde nemen Thomson (Frankrijk) en Philips deel aan de besprekingen. Japan wordt vertegenwoordigd door Sony, Matsushita, Hitachi en Toshiba.

Philips zegt dat over enkele maanden een eerste standaardisatievoorstel voor digitale video zal worden gepresenteerd. Vervolgens zullen ook hard- en softwareproducenten bij de besprekingen worden betrokken. “We willen zoveel mogelijk partijen op één lijn zien te krijgen”, aldus een woordvoerder van Philips.

Recente ontwikkelingen op videogebied hebben de Japanse en Europese elektronicafabrikanten om de onderhandelingstafel gebracht. Zij kwamen de afgelopen maanden naar buiten met diverse technische systemen voor digitale video, die ook aangesloten kunnen worden op een high definition televisie (HDTV). Vooral die HDTV-optie heeft de ontwikkeling van de digitale video-recorder geremd, omdat bij HDTV zeer grote hoeveelheden digitale informatie (bits) op de videoband moeten worden vastgelegd. Traditionele opname- en afspeelkoppen konden dat niet aan. Maar dat probleem is nu opgelost.

Voordat de elektronicaconcerns echter met de digitale videorecorder de consumentenmarkt betreden, wilen zij eerst een wereldwijde standaard hiervoor ontwikkelen. Hiermee moet een kostbare concurrentiestrijd, zoals in de jaren tachtig woedde tussen de verschillende analoge videosystemen, worden voorkomen. Grote verliezers daarbij waren vooral Philips en Sony.

Destijds probeerde Philips met het eigen ontwikkelde V2000-systeem een aandeel op de analoge videomarkt te bemachtigen. Ondanks de grote marketing-inspanningen van het concern voor het technisch superieure V2000-systeem, verloor Philips de concurrentieslag met het VHS-systeem van Matsushita. Philips kon in het heetst van de strijd onvoldoende voorbespeelde video's op de markt brengen. Philips staakte uiteindelijk de produktie van zijn recorders en schakelde over op het VHS-systeem. Ondertussen waren wel miljoenen guldens aan research en ontwikkeling van het V2000-systeem verloren gegaan.

Sony probeerde in de jaren tachtig met het Betamax-systeem zijn slag slaan op de analoge videomarkt. Maar ook Sony verloor de strijd met het VHS-systeem en verloor een deel van zijn marktaandeel dat aanvankelijk 20 procent bedroeg.