Politie van Amsterdam schiet een pitbull dood

AMSTERDAM, 16 FEBR. De Amsterdamse politie heeft gisteren een pitbull die een sint-bernardhond aanviel doodgeschoten. De begeleider van de ongemuilkorfde hond werd door een terugketsende kogel getroffen in het bovenbeen getroffen en moest in het ziekenhuis worden opgenomen. De sint-bernard overleefde het gevecht. Bij een onderzoek naar een hennepplantage op hetzelfde adres eerder op de dag werd de politie geconfronteerd een andere pitbull. Eén hond beet zich toen vast in de arm van een agent. Hij beet niet door en kon worden afgevoerd. In het huis troffen de agenten de tweede hond aan die door een vriend van de eigenaar werd meegenomen. Op straat viel deze hond de sint-bernard aan. De eigenaar van de honden en van de plantage is voortvluchtig.

Staatssecretaris Gabor weigert komende vrijdag een petitie van demonstrerende pitbull-bezitters in ontvangst te nemen. De hondeneigenaren begeven zich naar Den Haag uit protest tegen de “dieronvriendelijke regels” die sinds deze maand gelden voor pitbulls.

Alle pitbulls moeten worden gesteriliseerd en geregistreerd. Daarnaast mogen de dieren alleen kort aangelijnd en gemuilkorfd op straat.

De Haagse politie heeft een demonstratievergunning verleend voor honderd mensen met hun pitbull.

In plaats van maatregelen gericht tegen de pitbull, zou de staatssecretaris volgens de Pitbullbezitters een verplichte registratie moeten invoeren voor alle honden in Nederland. Vervolgens kan een hondeneigenaar hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld als zijn dier over de schreef gaat.

Een woordvoerder van Landbouw zegt dat Gabor de petitie niet in ontvangst wil nemen, omdat de staatssecretaris geen valse hoop wil wekken. “Het beleid staat vast.”