Opec wil produktie met 4 pct verlagen

WENEN, 16 FEBR. OPEC, de Organisatie van olie exporterende landen, wil de gezamenlijke produktie van de twaalf lidstaten in het tweede kwartaal van dit jaar met 4 procent verminderen tot ongeveer 23,6 miljoen vaten per dag. Die vermindering moet, indien mogelijk, al per 1 maart ingaan. Dit heeft het ministerscomité van OPEC, dat dezer dagen bijeen is in Wenen, vanochtend in meerderheid besloten.

Twee lidstaten, Koeweit en Irak, hebben reserves aangetekend bij het besluit. Koeweit is pas na zware druk van Saoedi-Arabië en Iran akkoord gegaan met een produktieniveau van 1,6 miljoen vaten olie per dag in het tweede kwartaal. Koeweit was vóór beperking van de olieproduktie om de prijs op te jagen, maar wilde daaraan zelf geen bijdrage leveren.

Irak acht de produktievermindering onvoldoende en verwacht dat het besluit van de OPEC door Koeweit en enkele andere lidstaten niet zal worden nageleefd, zoals ook de afgelopen maanden al is gebleken.

In november vorig jaar waren de olieministers voor het eerste kwartaal van dit jaar een gezamenlijke produktie van 24,6 miljoen vaten per dag overeengekomen, maar in december en januari pompten de twaalf lidstaten al 25,2 miljoen vaten naar boven. Daardoor kwam er te veel olie op de markt.

Het milde winterweer in Noord-Amerika en West-Europa zorgde bovendien voor een geringere vraag, waardoor de voorraden groot bleven en de prijs daalde. Om te voorkomen dat individuele OPEC-lidstaten zich opnieuw niet aan de afspraken houden en de quota overschrijden, zal de produktie nu door een onafhankelijke instantie worden gecontroleerd.

De Koeweitse olieminister, Ali Al-Baghli, bleef zich gisteren langdurig in het OPEC-beraad verzetten tegen de voorstellen van voorzitter Alirio Parra, zijn Venezolaanse collega. Maar Al-Baghli kwam na herhaald overleg met zijn regering met een laatste bod: hij wilde 4 procent inleveren van een produktieniveau van 2,1 miljoen vaten per dag dat zijn land eind maart denkt te bereiken.

Dat was voor de overige ministers onaanvaardbaar, want het zou betekenen dat er tussen nu en eind maart nog meer olie op de markt komt en de kleinere producenten onder de OPEC-leden zouden dan te veel moeten inleveren.

Ten slotte heeft de Koeweitse minister zich vanmorgen neergelegd bij de wens van de grote meerderheid. Dat betekent dat Koeweit zijn produktie met enkele honderdduizenden vaten per dag vermindert.