Oorlogsvlieger B. van der Stok (77) overleden

B. van der Stok is in zijn woonplaats Virginia Beach op 8 februari overleden.

Van der Stok is 77 jaar geworden. Majoor Bram “Bob” van der Stok was een van de meest legendarische oorlogsvliegers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gedurende het laatste oorlogsjaar was hij commandant van het 322-Squadron dat de wapenspreuk voerde "Niet praten maar doen'. Van der Stok studeerde medicijnen in Leiden en meldde zich in 1936 aan voor de vliegeropleiding in Soesterberg. Twee jaar later verliet hij de dienst, in 1939 werd hij gemobiliseerd. Gedurende de meidagen van 1940 vloog hij met de Fokker D-21 en schoot hij tijdens gevechtsacties zelden minder dan één Duitse jager neer. Hij wist na de capitulatie naar Engeland uit te wijken waar hij zich aansloot bij de RAF. De "oorlogsvlieger van Oranje' voerde met Spitfires gevechtsmissies uit boven bezet gebied. Voorjaar '42 werd hij neergeschoten en ingesloten in het krijgsgevangenkamp Stalag Luft III. Met 75 andere RAF-vliegers wist hij in maart 1944 te ontsnappen. Een aantal ontsnapten werd gevonden en later terechtgesteld. Van der Stok wist echter naar Spanje te ontkomen vanwaar hij terugging naar Engeland. Gedurende de laatste oorlogsmaanden was hij commandant van het 322-Squadron. Nog voor het einde van de oorlog zag hij zijn ouders terug in het Gelderse Hattum. Twee broers bleken de oorlog niet te hebben overleefd, zijn vader was tijdens gevangenschap in Duitsland ernstig mishandeld. Na de oorlog nam Van der Stok zijn studie medicijnen weer op. Na het behalen van zijn artsexamen vertrok hij naar Amerika waar hij zich ging specialeren in gynaecologie en chirurgie. Hij publiceerde zijn herinneringen onder de titel "Oorlogsvlieger van Oranje'. Van der Stok was ondermeer officier van Oranje Nassau met de zwaarden, drager van het Verzetskruis en het Kruis van verdienste, Member of the British Empire en Honorary Commodore of the U.S. Auxilary Coast Gard.