Moslimspelen zonder mannen

TEHERAN, 16 FEBR. Ruim 530 sportvrouwen uit Islamitische landen moeten het bij de eerste Moslimspelen in Teheran doen zonder mannelijke toeschouwers.

Mannen werden alleen maar toegelaten tot de openingsceremonie. Beschermvrouwe van de Moslimspelen voor vrouwen is Faeeze Hashemi, dochter van de Iraanse president Rafsanjani. “Wij Moslimvrouwen willen door middel van de sport gezond en sterk zijn van lichaam en geest”, zei ze in haar openingstoespraak. Het evenement is uniek sinds de Islamitische revolutie in 1979. “Na de revolutie is bitter weinig gedaan voor vrouwen in de sport”, zei regeringsfunctionaris Fatima Aqtaii.

Enkele takken van sport, die op het programma staan, zijn: zwemmen, basketbal, volleybal, schieten en atletiek. “De internationale voorschriften zijn van dien aard dat het Islamitische vrouwen niet is toegestaan aan wedstrijden mee te doen en tegelijkertijd hun Islamitische identiteit te bewaren”, zei Hassan Ghafouri-Fard, vice-voorzitter van het Iraanse instituut voor lichamelijke opvoeding. “Het is onze religieuze plicht sport te propageren. Daarom hebben we deze Spelen in het leven geroepen. We hopen dat het eventueel zal leiden tot Olympische Spelen voor vrouwen.” (Reuter)