MICHAL KOVAC; "Man van consensus'

Het Slowaakse parlement heeft gisteren de 62 jarige Michal Kovác, tot de opheffing in december vorig jaar voorzitter van het Tsjechoslowaakse parlement, gekozen tot president van Slowakije. Kovác was de enige kandidaat voor de post, nadat een kandidaat van de oppositie, Juraj Svec, rector van de universiteit van Bratislava, zich eerder al had teruggetrokken wegens gebrek aan steun.

Kovác kreeg 106 stemmen van de 128 aanwezige parlementsleden, 16 meer dan de drievijfde meerderheid (90 stemmen) die hij nodig had om verkozen te worden. Eind vorige maand leverde de eerste ronde van de Slowaakse parlementsverkiezingen geen resultaat op, nadat ten minste vijf leden van de regerende partij van premier Vladimr Meciar, HZDS (Beweging voor een Democratisch Slowakije), geweigerd hadden de toenmalige kandidaat Roman Kovác (geen familie), te steunen. Die kandidaat werd te zeer gezien als een verlengstuk van de premier, wiens autoritaire optreden veel kwaad bloed zet.

Van de nu gekozen Michal Kovác wordt verwacht dat hij zich iets onafhankelijker zal opstellen. Hij beloofde “een onpartijdige president” te zijn. Hij waarschuwde echter dat hij niet als “tegenwicht” tegen Meciar moet worden gezien, maar dat hij “een man van de consensus” is.

Michal Kovác, opgeleid als econoom, werkte voor de Fluwelen Revolutie van 1989 voornamelijk als bankier, eerst bij de staatsbank, later, op het eind van de jaren '60, bij het Londense filiaal van een commerciële bank. In 1970 werd hij geroyeerd uit de communistische partij. Van december 1989 tot mei 1991 was hij minister van financiën van de nationale Slowaakse regering.

In zijn toespraak gisteren verklaarde hij zich voor een “sociaal georiënteerde markteconomie” en voor democratische principes. “Er is geen democratie zonder oppositie”, zo zei Kovác, daarmee enige hoop gevend aan degenen die voortdurend worden geconfronteerd met maatregelen die de regering neemt tegen kritici van de HZDS. Hij legde de nadruk op de goede betrekkingen met Tsjechië. Zijn Tsjechische collega, Václav Havel, zei gisteren na de verkiezing, ervan overuigd te zijn dat Kovác een “garantie” zou zijn voor een “vreedzame en democratische ontwikkeling” van Slowakije.

    • Frits Schaling