Maij-Weggen draagt berging Nordfrakt op

DEN HAAG, 16 FEBR. Minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) heeft bergingsmaatschappij Smit Tak opgedragen het wrak van het Noorse vrachtschip Nordfrakt te bergen.

Na de berging van het wrak, waarin zich nog loodconcentraat en dieselolie bevinden, moet het deel van de lading die uit het wrak is gestroomd en op de zeebodem is neergeslagen worden opgebaggerd. Berging van schip is noodzakelijk omdat de lading op den duur schadelijk kan zijn voor het zeemilieu. Het ministerie onderzoekt nog of de kosten kunnen worden verhaald op de reder. De verwachting is dat de bergingsoperatie bij gunstig weer anderhalve maand duurt. Duikers die vorige week het wrak onderzochten, hebben vastgesteld dat de Nordfrakt nog op zijn kant ligt. Het schip is zodanig ingedeukt dat de duikers niet naar binnen konden gaan om vast te stellen hoeveel loodconcentraat er nog in het wrak zit. De Nordfrakt is vorig jaar op 25 oktober vergaan en ligt op een diepte van ongeveer 22 meter, vijftig kilometer uit de kust van Egmond aan Zee. De Nordfrakt had 2.400 ton loodconcentraat aan boord.