Kooijmans wil stappen tegen Iran over Rushdie

DEN HAAG, 16 FEBR. Minister Kooijmans (buitenlandse zaken) is bereid stappen te ondernemen tegen bevestiging van het doodvonnis van Iran tegen de Britse schrijver Salman Rushdie. Hij zal de nieuwe Iraanse ambassadeur in ons land hierover binnenkort aanspreken.

Kooijmans zei dit dinsdag voor de KRO-radio bij zijn aankomst in Suriname. In Den Haag heeft inmiddels het VVD-Tweede-Kamerlid Weisglas er op aangedrongen om opnieuw de diplomatieke betrekkingen met Iran op lager niveau te brengen. Weisglas zei gisteravond tijdens een spreekbeurt in Heemstede het te betreuren dat de EG-landen met uitzondering van Groot-Brittannië de diplomatieke betrekkingen niet zo lang geleden weer op ambassadeursniveau hadden gebracht.

In Suriname zei minister Kooijmans: “Ik denk dat ik wat dit aangaat het volstrekt eens ben met de Kamer. We hebben ons natuurlijk altijd al sterk opgesteld tegen het feit dat het doodvonnis wordt uitgesproken over iemand die helemaal niet een ingezetene is van het betrokken land, en los nog van de reden waarom, een doodvonnis wordt uitgesproken.”

Nederland zou volgens de VVD'er Weisglas Rushdie moeten laten weten dat hij in Nederland welkom is als hij hier een lezing wil houden.