Koers Hes Beheer op recorddiepte

De spanning tussen vakbonden en de directie van Hes-dochter European Bulk Services (op- en overslag van kolen, ijzererts en granen) kwam vanochtend in de Rotterdamse haven tot een uitbarsting. Op de Amsterdamse effectenbeurs werd het aandeel Hes Beheer al lange tijd met zorg gevolgd. Vorig jaar mei noteerde het fonds 49,10 gulden. De koers is deze week op een diepterecord van 7,50 beland.

European Bulk Services (ESB) wil vier- van de twaalfhonderd werknemers ontslaan en staat daarbij lijnrecht tegenover de vervoersbonden die vinden dat er een regeling in het kader van het zogeheten Masterplan moet komen voor deze werknemers. Als voornaamste reden voor de drastische personeelsreductie noemt ESB de sterk afgenomen aan- en afvoer van bulkgoederen voor de Duitse industrie.

Hes Beheer, dat dit jaar op een aanzienlijk verlies afstevent, was vorig jaar een van de weinige ondernemingen die door middel van een emissie het eigen vermogen versterkten. Dat gebeurde in mei, toen de koers op een hoogtepunt stond. De plaatsing van nieuwe aandelen tegen 42,50 gulden leverde 40 miljoen gulden op. Daarnaast werd 6 miljoen gulden opgehaald met een verplicht converteerbare obligatielening van ABN Amro.

Hes beheer had dringend geld nodig omdat het eind 1991 overslagbedrijf Interstevedoring van Jan Rijsdijk had gekocht. Deze concurrent had Hes Beheer in de Rotterdamse haven lange tijd dwarsgezeten met drijvende overslagkranen en concurrende tarieven. De overname leverde Hes Beheer een monopolie in de overslag van droge bulkgoederen in de Rotterdamse haven op. Destijds werd aangenomen dat deze positie snel tot winstherstel zou leiden.

Bank Mees & Hope, ABN Amro en de Nationale Investeringsbank verstrekten Hes Beheer een overbruggingskrediet van 100 miljoen gulden om de acquisitie te financieren. Bijna de helft van het geld is terugbetaald met de opbrengst van de emissie en de obligatielening. De andere helft moet nu maar eens op tafel komen, zo vinden de banken.

Volgens E. van Gelderen, analist bij Pierson, Heldring & Pierson, zal EBS niet ten onder gaan zoals bij voorbeeld Daf. “Daarvoor is het bedrijf te essentieel voor de Rotterdamse haven.” Hij raadt aandeelhouders aan hun stukken Hes Beheer maar vast te houden in afwachting van betere tijden.

    • Frank van Alphen