Hes Beheer getroffen door wilde stakingen

ROTTERDAM, 16 febr. Bij drie onderdelen van het Rotterdamse overslagbedrijf European Bulk Services (EBS) zijn vanmorgen wilde stakingen uitgebroken. Ruim 200 werknemers, van EBS-dochter Frans Swarttouw in Vlaardingen en de Laurenshaven en bij de GEM in Rotterdam, hebben het werk stilgelegd uit protest tegen de plannen van de EBS-directie om een kort geding aan te spannen tegen de vervoersbonden FNV en CNV.

Dit is vanmorgen bevestigd door FNV-bestuurder K. van der Linden. De bonden konden vanmorgen niet zeggen hoe lang de stakingen zouden duren. Algemeen werd aangenomen dat de werknemers het werk in de loop van de middag weer zouden hervatten.

Van der Linden noemde de dreiging van de EBS-directie een kort geding aan te spannen tegen de bonden “hoogst ongebruikelijk, zeker nu de onderhandelingen nog in volle gang zijn”. Vanmorgen bevestigde een woordvoerder van EBS dat de advocaat van het overslagbedrijf gisteren bij de president van de rechtbank in Rotterdam voor aanstaande vrijdag “tijd voor een mogelijk kort geding heeft gereserveerd”. Er is geen dagvaarding opgesteld.

Inzet van het geding is de door het havenbedrijf aangekondigde reorganisatie, waarover met de bonden geen overeenstemming kan worden bereikt. Bij EBS, een samenvoeging van de massagoedbedrijven GEM, Frans Swarttouw en Interstevedoring, werken op dit moment 1200 mensen. Daarvan moeten er binnenkort 234 verdwijnen. De bonden houden vast aan het zogenoemde Masterplan, waarin met de havenwerkgevers is afgesproken dat er tot 1996 geen gedwongen ontslagen vallen. Door de problemen bij EBS zijn aanvullende maatregelen nodig, waarover de bonden nog in onderhandeling zijn met de havenwerkgeversvereniging SVZ.

De onderhandelingen over het reorganisatieplan bij EBS werden tien dagen geleden door de EBS-directie opgeschort. De bonden waren niet bereid om naast bevriezing van de lonen nog eens gedurende twee jaar 6 procent loon in te leveren ter financiering van de reorganisatie. Afgelopen vrijdag bracht de centrale ondernemingsraad een negatief advies uit over het plan. De COR wil dat er nog 85 mensen minder weg moeten dan de aangekondigde 234.