Handelsoverschot stijgt opnieuw

TOKIO, 16 FEBR. Het Japanse handelsoverschot is in januari met 39,4 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde maand in 1992. Het overschot kwam vorige maand uit op 5,29 miljard dollar. Het ministerie van financiën maakte de cijfers vandaag bekend.

De uitvoer nam in de eerste maand van dit jaar met 0,8 procent in waarde toe tot 24,2 miljard dollar en de invoer daalde met 6,6 procent in waarde tot 18,9 miljard dollar, in beide gevallen vergeleken met dezelfde maand van 1992.

Het handelsoverschot met de Verenigde Staten steeg van 2,45 miljard dollar in januari 1992 tot 2,95 miljard dollar in januari 1993. De uitvoer naar de VS nam toe met 6,4 procent (tot 7,2 miljard dollar), terwijl de invoer uit de VS daalde met 1,8 procent (tot 4,25 miljard dollar).

De Japanse minister Michio Watanabe van buitenlandse zaken heeft zijn dreigement herhaald dat Japan niet zal aarzelen vergeldingsmaatregelen te nemen als de Verenigde Staten hun toevlucht nemen tot protectionisme. De minister uitte zijn dreigement gisteren in het Japanse parlement. Hij doelde op "Super 301', het onderdeel uit de Amerikaanse handelswet van 1988, dat Amerika in staat stelt handelspartners met sancties te treffen als het vindt dat deze oneerlijke handelspraktijken bedrijven. De termijn van de wet is weliswaar verstreken, maar president Clinton heeft herhaalde malen gezegd dat hij de wet wil reactiveren. De president zei dat vorige week opnieuw tegen de Japanse minister, tijdens diens bezoek aan Washington.

Watanabe maakte gisteren niet duidelijk aan welke tegenmaatregelen hij dacht, behalve dan dat Japan “passende” maatregelen zal treffen.

De uitvoer naar de EG daalde met 0,2 procent (tot 5,1 miljard dollar), maar de invoer uit de EG tuimelde met 20,5 procent (tot 2,3 miljard dollar). Voor Azië bedragen deze cijfers resp. +6,1 procent (tot 7,7 miljard dollar) en -4,9 procent (tot 6,1 miljard dollar).