Fabriek van wapens ETA ontdekt bij Biarritz

MADRID, 16 FEBR. De Franse politie heeft gisteren de fabriek ontdekt waarin de Baskische militante afscheidingsbeweging ETA sinds 1987 machinepistolen, bommen en handgranaten vervaardigde. Het complex was verborgen onder een huis in het dorp Bidart, aan de kust ten zuiden van Biarritz, niet ver van de plek waar in maart van het vorige jaar de leiding van de terroristische organisatie werd aangehouden.

De meer dan tweehonderd vierkante meter beslaande kelderruimte herbergde een werkplaats, een laboratorium, een schietbaan en slaapgelegenheid voor drie personen. Behalve een grote hoeveelheid explosieven en wapens - de politie spreekt van "tonnen' - werd volgens de Spaanse minister Corcuera ook belangrijke documentatie omtrent ETA in beslag genomen. Corcuera noemde de ontdekking van de fabriek gisteren de zwaarste klap voor de terroristen sinds de arrestatie van het leidinggevende "Artapalo'-collectief.

Het huis in Bidart was eigendom van een Franse ingenieur, werkzaam bij de militaire vliegtuigfabriek Dassault. De ingenieur werd vorige week vrijdag al aangehouden samen met een Spaanse ETA-veteraan, Pedro Maria Gorrospe, en verscheidene handlangers met de Franse nationaliteit. De man wordt beschouwd als het technische brein achter de operatie, die volgens de Franse politie van een verbazingwekkende omvang en verfijning is.

Zo verschafte men zich toegang tot de kelders door het omdraaien van een stopcontact, waarna een luik openging en een hydraulische trap naar beneden schoof. In de werkplaatsen had men op het moment van de ontdekking juist de vervaardiging van tweehonderd machinepistolen onderhanden, die getrouwe kopieën waren van de Israelische Uzi. Omwonenden hebben verklaard dat in het huis permanent verbouwingen gaande waren. Afgaande op de grote hoeveelheid isolatiemateriaal die er naar binnen werd gebracht, dachten zij dat de ingenieur er een geluidsstudio wilde beginnen.