Bosnische ontheemden twee dagen in hongerstaking

DEN BOSCH, 16 FEBR. Honderden Bosnische ontheemden zijn vandaag in hongerstaking gegaan uit solidariteit met hun landgenoten in het door oorlog getroffen Bosnië-Herzegovina. De actie eindigt donderdagochtend. De stichting Bosnië-Herzegovina heeft hen opgeroepen om vrijdag in groten getale deel te nemen aan een protestmars tegen de oorlog in het voormalige Joegoslavië.

Ongeveer vierhonderd ontheemden in het tijdelijk opvangcentrum in Den Bosch doen mee aan de hongerstaking. Ook in andere opvangcentra zijn Bosniërs in hongerstaking gegaan, aldus een woordvoerder van de Centrale opvang asielzoekers. In het opvangcentrum in Leeuwarden hebben zich 100 ontheemden bij de actie aangesloten, in het opvangcentrum in Wageningen zijn 70 Bosniërs in hongerstaking gegaan.

Donderdagmiddag willen de Bosniërs vredesdemonstraties houden in de buurt van de opvangcentra. Het is de bedoeling om vanaf vrijdag vanuit alle opvangcentra in het land naar de Ripperdakazerne in Haarlem te lopen. Daar moet uiteindelijk een grote vredestocht worden gehouden.