Bonn neemt het op voor Rushdie

BONN, 16 FEBR. De Duitse regering is “zeer ongerust” over de bevestiging van de Iraanse oproep tot het doden van de schrijver Salman Rushdie. Zij heeft de Iraanse ambassadeur gisteren ontboden om hem “heel duidelijk” te maken dat zij onverminderd staat op het intrekken van dit doodvonnis. “Duitsland blijft voor Rushdie staan”, aldus een regeringswoordvoerder.

Dat de Iraanse hoogste geestelijke leider, ayatollah Khamenei, de oproep van vier jaar geleden van zijn voorganger ayatollah Khomeiny aan alle moslims om de schrijver van de Satanische Verzen te doden heeft bekrachtigd, heeft Bonn niet alleen geschokt maar ook verrast. Naar het in Bonn heet, had de Iraanse ambassadeur kort geleden nog de indruk gewekt dat Teheran afwilde van dat doodvonnis, dat hij toen had omschreven als de “persoonlijke mening van Khomeiny”. De regering in Bonn overweegt nu om de ondertekening van een cultureel akkoord met Teheran op te schorten en een Duits-Iraanse vriendschapsweek in Duitsland af te gelasten.

De Bondsrepubliek heeft vooral onder de vorige minister van buitenlandse zaken, Genscher (1974-'92), een vrij goede relatie met Teheran opgebouwd. Vorig jaar was Rushdie enkele dagen voor geheim overleg in Bonn.