Bolkestein: minister Kok maakt zich schuldig aan politiek opportunisme

DEN HAAG, 16 FEBR. Minister Kok (financiën) maakt zich schuldig aan “politiek opportunisme” met zijn opmerking dat de norm voor het financieringstekort uit het regeerakkoord niet langer heilig is. De PvdA-leider “verkiest een degelijk verkiezingsresultaat boven een degelijke begroting”. Dat zei VVD-leider Bolkestein tijdens een werkbezoek in Breda.

Volgens de liberale oppositieleider loopt de PvdA zich warm voor de verkiezingen van volgend jaar. “Bezuinigen levert geen zetels op”, meent Bolkestein. Minister Kok maakt zich zorgen over de snel stijgende werkloosheid. In het regeerakkoord spraken CDA en PvdA af dat het financieringstekort met een halfprocent punt per jaar moet verminderen. Maar om het afnemen van de bestedingen te voorkomen, wil Kok minder bezuinigen. “De bewaker van de schatkist wil het wat rustiger gaan doen”, hekelde Bolkestein. “Hoe groter de problemen des te minder het kabinet wil doen.”

De VVD zal vandaag tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer erop aandringen dat het kabinet vasthoudt aan een financieringstekort 1993 en 1994 van respectievelijk 3,75 en 3,25 procent van het nationaal inkomen.

Bolkestein hoopt op steun van CDA-fractievoorzitter Brinkman die afgelopen weekeinde heeft gezegd dat het kabinet vooralsnog moet vasthouden aan de afspraken van het regeerakkoord. Maar de VVD-leider vreest dat Brinkman “door de knieën” gaat omdat minister-president Lubbers zich achter minister Kok heeft opgesteld. “Of wil Brinkman straks leider worden van een verscheurde partij”, vroeg Bolkestein zich af.

Op een CDA-partijbijeenkomst in Dalfsen onderstreepte Brinkman gisteravond dat hij de bezuinigingsvoorstellen van het kabinet wil zien. Over een versoepeling van de norm van het financieringstekort zei hij: “ik ben er niet aan toe”.

In het NOS-programma Den Haag vandaag interpreteerde fractie-voorzitter Wöltgens de opmerkingen van Brinkman in Dalfsen dat er met de CDA-fractievoorzitter te praten valt over een verlaging van het financieringstekort van het Rijk. “Een absoluut foutieve uitleg”, zei vanmiddag F. Wester, de woordvoerder van Brinkman.

Volgens Wöltgens moet het behoud van werkgelegenheid in het beleid voor volgend jaar “absolute voorrang” krijgen boven een snelle vermindering van het tekort bij het Rijk.