"Boeren Offensief' stuurt dreigbrieven aan milieugroepen

BARNEVELD, 16 FEBR. Leden van milieu-organisaties in Barneveld en Wageningen hebben bij de politie aangifte gedaan van ernstige bedreigingen door een actiegroep die zich "Boeren Offensief' noemt.

De actiegroep heeft de milieu-activisten brieven geschreven waarin ze met de dood worden bedreigd. Boeren Offensief eist dat de milieu-organisaties hun bezwaren tegen nieuw af te geven hinderwetvergunningen voor agrarische bedrijven intrekken. De politie in beide gemeenten neemt de bedreigingen volgens een woordvoerder “heel serieus” en stelt een onderzoek in.

Leden van de Vereniging voor Natuur- en Milieu-educatie (IVN) in Barneveld en de stichting Milieu-Offensief in Wageningen ontvingen in januari en februari brieven van de actiegroep. De organisaties hebben net als milieugroeperingen elders in het land bezwarenprocedures aangespannen tegen de verlening van nieuwe hinderwetvergunningen aan agrarische bedrijven in hun gemeente. Vorige week protesteerden in Markelo zo'n 7.000 boeren tegen dergelijke acties van wat zij 'milieu-fanaten' noemen. Ook het beleid van minister Alders, die werkt aan een noodwet op dit terrein, moest het toen ontgelden. Alders waarschuwde de boeren toen nog geen oorlog te beginnen tegen strengere milieumaatregelen. De boeren zulllen zelf de verliezers van zo'n oorlog zijn, zo voorspelde hij.

Het blijkt dat leden van beide milieu-groeperingen in Wageningen en Barneveld eind vorig jaar al eens persoonlijk en aan huis zijn bedreigd door boze boeren. “Toen kon een gesprek de lucht nog wat opklaren”, aldus S. Soede van het IVN in Barneveld. In de brieven eist de actiegroep Boeren Offensief nu van hen intrekking van alle bezwarenprocedures. “Anders worden jullie kapotgemaakt”, zo schrijft Boeren Offensief in een van twee brieven die aan de Wageningse milieu-groepering werden verstuurd. “De gierput zal jullie grafkelder zijn. Dit is geen loos dreigement.” Het schrijven aan het IVN in Barneveld is ongeveer gelijkluidend.

Het IVN overweegt, geschrokken door de heftige reacties op zijn bezwaarschriften, deze daadwerkelijk in te trekken, zegt Soede. “We gaan er over praten. Dit soort acties hoort toch niet echt bij ons. We zijn geen vereniging als Milieudefensie.” De Wageningse milieu-organisatie daarentegen is niet van plan zich door de bedreigingen te laten intimideren, zo laat een woordvoerder weten. De politie zegt nog geen aanwijzingen te hebben die kunnen leiden naar de mensen die zich achter de naam Boeren Offensief verschuilen.

Boerenorganisaties distantiëren zich van de bedreigingen. De Markelose pluimveehouder G.J. Oplaat, een van de organisatoren van het boerenprotest van vorige week noemt de brieven “hartstikke stom”. “Ze doen afbreuk aan onze acties. Het is slecht voor de naam van de landbouw.” Oplaat vindt niet dat de wijze waarop leden van milieu-organisaties ook vorige week weer door boeren werden afgeschilderd (als "milieu-fanaten' en "milieu-extremisten') mede debet is aan dit soort uitwassen. “Ach, ik word zelf ook wel eens bedreigd. Maar ik zeg altijd: je kunt ze beter doodzwijgen, dan dood maken.”