Bernard Tapie doet aandeel in Adidas van de hand

PARIJS, 16 FEBR. Bernard Tapie heeft zijn aandeel (78 procent) in Adidas (sportartikelen) verkocht, waarvan de helft aan drie Franse nationale ondernemingen. De bank Crédit Lyonnais en de verzekeringsmaatschappijen AGF en UAP zijn nu voor ruim 42 procent eigenaar van Adidas, dat zal worden geleid door de Franse zakenman Robert-Louis Dreyfus.

Tapie, die minister voor stadsontwikkeling is in de regering-Bérégovoy en in de politiek carrière wil maken, kocht de van oorsprong Duitse fabrikant van sportschoenen in 1990 voor 1,6 miljard franc. Voor zijn aandeel van 78 procent in Adidas heeft Tapie nu 2,07 miljard franc gekregen. De zakenman/minister wordt naar eigen zeggen 50 à 60 miljoen franc beter van de transactie die door de Franse oppositie op felle kritiek is onthaald.

De liberaal François d'Aubert, een bekend financieel specialist, meent dat een parlementaire enquêtecommissie moet onderzoeken hoe het mogelijk is dat “drie nationale ondernemingen een minister in functie helpen zich te ontdoen” van Adidas. Tapie heeft de kritiek afgewezen met onder meer het argument dat Crédit Lyonnais al vanaf 1990 mede-eigenaar is van Adidas. De drie betrokken ondernemingen weigerden nadere toelichting.

De nieuwe sterke man bij Adidas wordt Robert-Louis Dreyfus, die voor 15 procent eigenaar wordt van het bedrijf dat in 1991 onder invloed van de concurrentie van Reebok en Nike verlies leed. Dreyfus, een telg uit een bekende Franse bankiersfamilie, maakte naam met de sanering van de grote Britse reclame-onderneming Saatchi & Saatchi, waarvan hij in 1989 president-directeur werd.

Bij de transactie zijn ten slotte twee beleggingsmaatschappijen betrokken, Coatbridge Holding Ltd. en Omega Venture Ltd. die 34,9 procent van de aandelen Adidas hebben overgenomen.

    • Jan Gerritsen