Bedrijf verkoopt 110 bussen aan Cuba

ROTTERDAM, 16 FEBR. De Rotterdamse openbaarvervoer maatschappij RET heeft 110 bussen aan Cuba verkocht. Ze zullen vooral worden ingezet in de hoofdstad Havana.

De bussen, overwegend van het merk DAF, zijn in 1977 aangeschaft en hebben gemiddeld meer dan een miljoen kilometer gereden. Indertijd kostten de bussen 200.000 gulden per stuk, nu worden ze voor 15.000 gulden van de hand gedaan. De eerste vijftien bussen zijn onlangs verscheept.

De Amerikaanse ambassade, die al ruim dertig jaar een economische boycot tegen Cuba in stand houdt, heeft voorlopig geen commentaar op de transactie. “Het gaat om oude stadsbussen en niet om militaire technologie. Maar we weten nog niet of Washington reageert. De RET is toch een staatsbedrijf?”, vraagt een woordvoerder van de ambassade.

De oude stadsbussen van de RET zullen in het komend jaar worden vervangen door bussen van het merk Volvo, die de RET de aantrekkelijkste offerte bood. De nieuwe bussen zijn milieuvriendelijker dan de oude, trillen en schokken minder en bieden volgens een woordvoerder van de RET “meer comfort aan zowel de passagiers als de chauffeur”. Zo hebben de bussen speciale chauffeursstoelen en kunnen ze ook worden uitgerust met elektronische snufjes, zoals het "Reizigers Informatie Systeem'. Van het nieuwe type zijn er al zestig bussen aangeschaft, de aankoop van veertig andere bussen moet nog worden goedgekeurd. Doordat de nieuwe bussen minder onderhoud eisen, verwacht de RET met minder stadsbussen dan in het verleden toe te kunnen.