BA maakt in het vierde kwartaal nog kleine winst

LONDEN, 16 FEBR. De winst voor belastingen van de luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) is in het vierde kwartaal van vorig jaar gedaald van 100 miljoen pond sterling tot 20 miljoen pond (53 miljoen gulden). Over de eerste negen maanden van het op 1 april begonnen boekjaar ging de winst met ruim dertien procent omlaag van 285 miljoen pond tot 247 miljoen pond (655 miljoen gulden), zo heeft de maatschappij vanmorgen bekendgemaakt.

De cijfers kwamen ongeveer overeen met de verwachtingen. BA heeft het naar verhouding goed gedaan. De meeste andere luchtvaartmaatschappijen, waaronder de KLM, zitten diep in de rode cijfers. Het vierde kwartaal is traditioneel het slechtste voor de luchtvaart.

BA had als extra probleem de forse koersdaling van het pond sterling. Meer dan de helft van de winstval was daaraan toe te schrijven. Vooral de koersdaling met 15 procent tegenover de dollar tikte aan. Het resultaat over het vierde kwartaal omvat een afschrijving van 48 miljoen pond voor goodwill in verband met de overneming van Dan Air.

De omzet van BA groeide in het vierde kwartaal met 4,5 procent van 1,31 miljard pond tot 1,37 miljard pond (3,63 miljard gulden) en over de eerste negen maanden van het boekjaar van 3,99 miljard pond tot 4,26 miljard pond (11,29 miljard gulden). Als gevolg van de internationale tarievenslag waren deze groeicijfers lager dan die van het vervoer. Het passagiersvervoer nam in het vierde kwartaal van 1992 toe met 8,6 procent en het vrachtvervoer met zes procent. De produktiviteit ging ten opzichte van de laatste drie maanden van 1991 omhoog met 13 procent en het aantal werknemers daalde met 1,7 procent tot 48.870.

De nieuwe BA-topman, Colin Marshall, zei bij de presentatie van de cijfers dat BA ondanks moeilijke omstandigheden in de burgerluchtvaart zal groeien. De maatschappij is door haar lage kostenpeil in een goede positie om te profiteren van economisch herstel op de belangrijkste markten, aldus Marshall.