Aankopen zijn de wraak van de kok

ROME, 16 FEBR. De wraak van de kok, zo wordt de aankoop van Bergkamp en Jonk in Italië genoemd. Inter-voorzitter Ernesto Pellegrini was zeer tevreden toen hij gisteravond op tv mocht vertellen dat hij “twee grote kampioenen” heeft gekocht. Maar hij was zeker zo blij dat hij Juventus een hak heeft kunnen zetten.

Toen Pellegrini in maart 1984 Inter overnam, deed Giovanni Agnelli, de Fiat-baas achter Juventus, een legendarische uitspraak: “Inter is gekocht door onze kok.” Pellegrini was toen eigenaar van het hotel Villar Perosa, waar Juventus altijd op trainingskamp ging.

De voorzitter van Inter, die behalve over de voetbalclub de leiding heeft over een zakenimperium dat dagelijks 250.000 warme maaltijden aan fabrieken levert en ook reisbureaus en informaticabedrijven omvat, heeft deze sneer nooit vergeten. Voor de Italiaanse pers is het nieuws dat Inter de twee Ajacieden heeft weggekaapt voor de neus van Juventus, dan ook nog interessanter dan het feit dat Bergkamp naar Inter gaat. Door deze twee factoren heeft de transfer grote aandacht gekregen. Het was vanmorgen voorpaginanieuws in alle grote landelijke kranten.

Op een persconferentie vertelde Pellegrini gisteren dat Inter al een jaar met Bergkamp in gesprek is. Het eerste contact met de zaakwaarnemer van Bergkamp is gelegd op 9 februari vorig jaar, bij de bekerwedstrijd Ajax-PSV. Daarna heeft Inter volgens Pellegrini steeds contact gehouden, ook toen het ernaar uitzag dat Bergkamp naar Juventus zou gaan.

La Stampa, de krant uit Turijn die net als Juventus in handen is van de familie Agnelli, schrijft vanmorgen dat voor Juventus de prijs voor Bergkamp te hoog is geworden. De krant suggereert dat de onderhandelaars van Juventus niet in de gaten hadden dat Inter ook met Bergkamp in gesprek was en daarom een pauze inlasten in de onderhandelingen, in de hoop op een lagere prijs uit te komen. Volgens de krant is de aankondiging dat Bergkamp naar Milan gaat voor de leiding van Juventus als een volslagen verrassing gekomen. Taktische overwegingen over de plaats die Bergkamp in het team zou moeten krijgen hebben zeker geen rol gespeeld.

Opzienbarende aankopen zijn niet nieuw voor Pellegrini. In 1984 haalde hij Karl-Heinz Rummenige van Bayern München naar Milaan en vorig jaar betaalde hij zeventien miljard lire aan Foggia, de huidige club van Bryan Roy, voor Igor Sjalimov. Op de persconferentie waarop Pellegrini de aankoop van Bergkamp en Jonk bekendmaakte herinnerde hij aan zijn belofte om drie of vier belangrijke aankopen te doen om het team te versterken. “Ik wijs erop dat alleen de eerste twee nog maar zijn gedaan.”

    • Marc Leijendekker