Vriesekoop mist halve finale

KOPENHAGEN, 15 FEBR. Het optimisme kende vooraf geen grenzen. Spelers, coaches en bestuursleden van de tafeltennisbond waren het volledig met elkaar eens, een unicum in de relgevoelige Nederlandse tafeltenniswereld. Bettine Vriesekoop en Mirjam Hooman zouden het bij het Top 12-toernooi in Kopenhagen helemaal gaan maken. Niets bleek minder waar. “Het blijft mensenwerk”, mokte technisch directeur Jan Vlieg na de snelle aftocht van het Nederlandse tweetal.

Vriesekoop verzette zich met drie overwinningen in Groep A nog redelijk tegen de vroegtijdige uitschakeling. Hooman boekte in de andere afdeling slechts één zege. “We waren aan onze stand verplicht minimaal één speelster in de halve finale te hebben”, erkende Vlieg.

De uitschakeling van Hooman kwam in de Deense hoofdstad, waar de Roemeense Ciosu en de Zweed Waldner de titel grepen, allerminst als een verrassing. Ze was na de kansloze nederlaag in de openingspartij tegen finaliste Olga Nemes zichzelf niet meer. Ze incasseerde vervolgens drie ontmoedigende nederlagen.

De capitulatie van Vriesekoop kwam onverwacht. De Europees kampioene, die haar veertiende Top 12 afwerkte, kon de juiste mentale balans niet vinden. Na overtuigende overwinningen op Fazlic en Timina vormde de nederlaag tegen de onverstoorbare Badescu (1-3) het breekpunt. “Ik varieerde te weinig met mijn slagen”, zei Vriesekoop. “Ik wilde te graag winnen. Dat blijft mijn grootste probleem. Ik zet mezelf te veel onder druk. Ik kan niet wachten op succes. Ik wil alles winnen wat ik in mijn eerste tafeltennisleven heb gewonnen. Dat streven werkt soms tegen mij.”

De tweevoudige kampioene (1982 en 1985) raakte na de verliespartij tegen Badescu in een lastige positie. Ze moest met 3-0 of 3-1 winnen van Asa Svensson uit Zweden. Na twee games (0-2) lag Vriesekoop eruit en gaf Svensson de partij cadeau (3-2). Het beslissende punt in de tweede game (20-22) leidde tot een klein opstootje, dat later in de catacomben een vervolg kreeg. Vriesekoop zag een netservice, de Duitse arbiters niet. Het Nederlandse kamp vroeg bij de Zweedse collega's vergeefs om steun. De sfeer aan tafel was daarna uiterst vervelend.

“Vriesekoop heeft vroeger voor de meeste ellende gezorgd in de historie van het tafeltennis”, riep de Zweedse coach Ulf Carlsson. Vriesekoop reageerde aanvankelijk lakoniek op de krasse taal van Carlsson. “Dat komt volledig voor zijn rekening”, schamperde de Europese kampioene. Luttele minuten later begon ze zachtjes te huilen. (ANP)