Verrassende kampioenen

UTRECHT, 15 FEB. Met een gemiddelde van 54,26% over 205 spellen zijn Leo van den Brom en Erik Kirchhoff de nieuwe landskampioenen bij het parenbridge geworden. De Rotterdammers Henk de Vrij en Clarien Rietberg, die de hele wedstrijd in de kop van het klassement te vinden waren, konden op zondagmiddag de aanval van de ontketende Amsterdammerse internationals niet meer pareren. Zij eindigden met 54,08% als tweede, voor Hans van der Haar en Jean-Paul Vis uit Den Haag (53,28%).

Het was dit jaar het kampioenschap van de verrassingen. Kirchhoff en Van den Brom hadden beiden met andere partners al meerdere landstitels veroverd. Toch golden ze beslist niet als favoriet, omdat zij voor het eerst samen speelden. Van den Brom: “Dat mag dan zo zijn, dit succes danken we vooral aan onze gedisciplineerde biedmethodes. Erik had mij een paar weken geleden de uitgewerkte versie doen toekomen van het Acol-systeem, dat hij met zijn vaste maat Anton Maas speelt. Ik hoefde het slechts uit mijn hoofd te leren en geen wielen meer uit te vinden.” Twee zeer gerenommeerde paren degradeerden kansloos, Elly en Henk Schippers en Willem Gosschalk-Kees Tammens.

Over de opzet van de titelstrijd wordt al jaren gediscussieerd. De Vrij: “Ik vind het aantal paren, 42, beslist te groot. Voor mij is 24 ideaal, want dan heb je een homogener veld. Ik geloof dat geldprijzen dit soort kampioenschappen attractiever maakt. Maar ja, wat klagen we. Raymond Ceulemans speelde dertig jaar lang om een stukje blik, terwijl wij in ieder geval nog met een bon voor honderd gulden zilver naar huis gaan.” Winnaar Kirchhoff gelooft niet in het strooien met geld. “Dan wordt het geknoei alleen maar erger.” De temperamentvolle ex-bondscoach doelt hier op een aantal arbitrages uit het eerste weekeinde, dat hem had geërgerd. Wat dat betreft kan hij straks zijn lol nog op in Bielefeld. Daar worden in maart de Europese Kampioenschappen gehouden met een prijzenpot van ruim 120.000 gulden.

    • Jan van Cleeff