SALADE CHARTREUSE

Grapje van een melige kok die toe is aan een opkikkertje. De naam van de salade verwijst simpelweg naar haar kleurstelling: groen en geel, de kleuren van de twee gelijknamige oude Franse likeuren - nog steeds gestookt door monniken van de orde van de Chartreux volgens geheim recept waarin heilzame planten een hoofdrol spelen.

Voor 4 personen:

2-3 schijven verse ananas, ontdaan van schil en harde kern

1 bosje waterkers, ontdaan van taaie stelen

2-3 stengels bleekselderij, in kleine stukjes gesneden

2 struikjes witlof

1/4 krop friseesalade, in handzame stukken gescheurd

2-3 eetlepels fijngehakte groene kruiden (peterselie, kervel, bieslook)

1 handje gepelde ongezouten cashewnoten, overlangs gesplitst (facultatief)

Snijd de schijven ananas in kleine gelijkvormige stukjes en vang het uitgelopen sap op. Snijd de struikjes witlof overdwars in drie stukken en pel de stukjes blad (voorzover ze al niet vanzelf losvallen) uit elkaar zodat handzaam maar geen tot pulp gesneden witlofblad wordt verkregen voor de salade. Doe alle ingrediënten in een ruime slakom met het uitgelopen sap van de ananas. Maak een vinaigrette op basis van 1 deel wijnazijn, 1/2 theelepel Dijonmosterd (of andere scherpe mosterd), zout en versgemalen peper naar wens, op 3 delen olijfolie. Maak de salade vlak voor het serveren aan met de vinaigrette. En wie een fles chartreuse in huis heeft, voegt een spatje van die groene of gele (iets zoeter) likeur toe aan de vinaigrette om de ananas gezelschap te houden.

    • Florine Boucher