RPF kiest Statenlid Van Dijke als lijstrekker

PUTTEN, 15 FEBR. De federatieraad van de RPF heeft zaterdag het Zeeuwse Statenlid L.C. van Dijke gekozen tot lijsttrekker van de partij bij de eerstvolgende Tweede-Kamerverkiezingen. Van Dijke kreeg in het Gelderse Putten 190 van de 197 stemmen.

De verkiezing van Van Dijke kwam niet als een verrassing. Al in mei vorig jaar kondigde de huidige lijsttrekker M. Leerling aan niet meer beschikbaar te zijn bij volgende verkiezingen. Na een uitgebreide speurtocht binnen de partij droeg het bestuur Van Dijke in januari voor als nieuwe leider. Tot de verkiezingen blijft Leerling leider van de Reformatorische Politieke Federatie.

De andere vijf kandidaten voor het lijsttrekkerschap, die tezamen zeven stemmen veroverden, toonden zich tevreden over de verkiezing van Van Dijke. Mr. A. Rouvoet, directeur van het wetenschappelijk studiecentrum van de RPF en kandidaat voor het lijsttrekkerschap, zei zich namens de overige kandidaten “niet gekozen, maar geenszins verslagen” te voelen.

Leerling ging tijdens de vergadering van de federatieraad uitgebreid in op de wetsvoorstellen die in de afgelopen weken in het parlement zijn behandeld. Hoewel de Tweede Kamer zowel de Wet gelijke behandeling als de euthanasiewetgeving inmiddels heeft aanvaard, liet de RPF-leider blijken zich nog niet te hebben neergelegd bij de acceptatie van de beide wetsvoorstellen.“Het wachten is nog op de Eerste Kamer en of het daar even vlot gaat als in de Tweede Kamer weet je tegenwoordig bepaald nooit zeker. Het zou een geschenk uit de hemel zijn als er alsnog een spaak in het regeringswiel werd gestoken”, aldus Leerling.