Minister Joxe: "Eerbetoon aan onze technologie'; Emiraten kopen Franse LeClerc-tanks

PARIJS, 15 FEBR. De Verenigde Arabische Emiraten hebben 436 tanks van het type AMX-Leclerc in Frankrijk gekocht. De regering van de VAE heeft dit gisteren bekendgemaakt bij de opening van de internationale wapenbeurs in Abu Dhabi. Met het contract is in totaal 21 miljard francs in een periode van tien jaar gemoeid.

Zestig procent van dit bedrag zal in het kader van compensatieprogramma's in de Verenigde Arabische Emiraten worden geïnvesteerd. Een VAE-woordvoerder kondigde voorts binnen de komende 48 uur “belangrijke contracten” met Groot-Brittannië en de Verenigde Staten aan.

De bestelling van 390 gevechtstanks en 46 reparatietanks van de nieuwe Leclerc-tank is een belangrijk succes voor de producent van de tank, Giat Industries, dat eind vorig jaar 17.000 mensen in dienst had en een omzet van 11 miljard francs behaalde. De Leclerc (53 ton) werd verkozen boven de Britse Challenger en de Amerikaanse Abrams-tank. De Franse minister van defensie Pierre Joxe sprak van een “eerbetoon aan de Franse technologie”.

Met de leverantie van de tanks is een groter bedrag gemoeid dan de verkoop vorig jaar van 60 Mirage-5 gevechtsvliegtuigen aan Taiwan (17 miljard franc) en van zes "niet bewapende' fregatten aan hetzelfde land in 1991 (tien miljard franc).

In 1988 verkocht Frankrijk 36 Mirages 2000 aan de Verenigde Arabische Emiraten (17 miljard franc). De Franse wapenindustrie onderhandelt met Saoedi-Arabië over de verkoop van drie fregatten (20 miljard franc) en met de Emiraten en Koeweit over de leverantie van kleinere oorlogsschepen. Dassault hoopt 30 Mirages 2000-5 aan Abu Dhabi te kunnen verkopen.

De Leclerc-tank moet de zware AMX-tank vervangen die het Franse leger in gebruikt heeft. Eind 1989 wilde het Franse leger tot het jaar 2000 1400 Leclerc-tanks in gebruik nemen. Na de val van de Berlijnse muur is dit programma gereduceerd tot 650 stuks. Afgelopen zomer zijn er 52 formeel besteld. De Leclerc geldt als een van de modernste wapensystemen die op de markt zijn. Het voertuig dat met veel electronica en een 120 mm kanon is uitgerust, kan zich dankzij een 1500 pk-motor verplaatsen met een snelheid van max. 75 km. per uur.

In de Franse wapenindustrie zijn 250.000 mensen werkzaam, verdeeld over 5000 bedrijven. In 1991 bedroeg de omzet 115 miljard franc, ofwel circa 7 procent van de nationale industriële omzet. Er zijn drie grote groepen: Thomson-CSF (elektronica, raketten), elfde op de wereldranglijst, Aerospatiale (raketten, helikopters), dat op de achttiende plaats komt en de Mirage-producent Dassault die op de 24ste plaats komt.

    • Jan Gerritsen