Koeweit blokkeert Opec-overeenkomst

WENEN, 15 FEBR. Koeweit is de grote dwarsligger op de ministersconferentie van Opec, de organisatie van olie-exporterende landen. De twaalf landen (elf ministers en de ambassadeur van Irak) konden het gisteravond laat, na twee dagen vergaderen, nog niet eens worden over de verdeling van een produktievermindering over elk van de Opec-lidstaten.

De afgelopen weken had de voorzitter van het oliekartel, de Venezolaanse minister dr. Alirio Parra, tijdens een rondreis langs de belangrijkste Opec-lidstaten overeenstemming weten te bereiken over de wenselijkheid van een produktievermindering van 1 à 1,5 miljoen vaten olie per dag om een halt toe te roepen aan de scherpe prijsdaling van de laatste tijd. De gezamenlijke produktie van Opec moet volgens Parra worden teruggebracht van de huidige 25,1 tot 23,6 miljoen vaten per dag.

Zaterdag bleken alle 12 lidstaten het daarmee eens te zijn. De 23,6 miljoen vaten per dag komen overeen met de vraag naar Opec-olie die het Internationaal Energie Agentschap voor het tweede kwartaal van dit jaar heeft geraamd. Door de vermindering echter al per 1 maart te laten ingaan, of zo spoedig mogelijk daarna, hoopt Opec enig prijsherstel te bereiken.

Koeweit gooide gisteren echter roet in het eten toen de ministers probeerden een verdeling vast te stellen. Op de vorige ministersvergadering werd aan het emiraat nog een uitzonderingspositie toegekend, omdat Koeweit nog volop bezig is zich te herstellen van de Golfoorlog. Maar Opec vindt dat, nu de oliestroom mede in het belang van Koeweit krapper moet worden, dat land een evenredige bijdrage hoort te leveren. De Koeweitse olieminister Ali Al-Baghli werd onder zware druk gezet door de twee belangrijkse produktielanden van Opec, Saoedi-Arabië en Iran. Die eisten dat Koeweit zijn huidige produktie van 1,67 miljoen vaten per dag terugschroeft naar 1,5 miljoen en plannen voor verdere uitbreiding voorlopig uitstelt.

Al-Baghli verzette zich hevig. Als beginpunt van een reductie wilde hij het verwachte productieniveau nemen van 2,1 miljoen vaten per dag, dat Koeweit per 1 maart aanstaande hoopt te bereiken. Maar de andere Opec-landen onderstrepen dat er nu al te veel olie op de markt is en ze willen niet dat Koeweit daar nog meer aan toevoegt. Ook marktdeskundigen wijzen op de ruime toevoer van olie naar de belangrijkste consumptielanden en de grote voorraden in opslagtanks en tankschepen die nog onderweg zijn of ronddobberen in afwachting van hogere prijzen. “De markt houdt al rekening met een vermindering van de export voor Opec van 1,5 miljoen vaten per dag”, zei John H. Lichtblau, voorzitter van de Amerikaanse Stichting voor onderzoek voor de olie-industrie gisteren in Wenen. “Als Opec met een lager cijfer uit de bus komt, mag je hooguit een stabilisatie van de prijs verwachten.”

Vorige week was de gemiddelde prijs voor 7 Opec-oliesoorten 17,55 dollar, bijna 3,50 dollar lager dan de Opec-richtprijs van 21 dollar per vat. Noordzee-olie bewoog zich vorige week rondom de 18,50 dollar per vat en was vandaag tegen het middaguur gedaald tot 17,99 dollar.