Koersen Hongkong spurten omhoog

Vandaag trokken de aandelenkoersen genoteerd op de beurs van Hongkong scherp omhoog, hiertoe aangespoord door hernieuwde berichten over een op handen zijnde overeenstemming tussen de Britse regering en die van China over de toekomst van de kroonkolonie die in 1997 onder Chinees bestuur zal komen.

De Hang Seng koersindex, de voornaamste graadmeter van de beurs in Hongkong, steeg vandaag met 191,29 punten (3,3 procent) om te eindigen op 6.049,44. De omzet was met ruim 3,5 miljard HK-dollar (487 miljoen gulden) aan de forse kant. De levendige vraag ging vooral uit naar onroerend-goed maatschappijen, bankinstellingen en handelsondernemingen waarvan beleggers verwachten dat die zullen kunnen profiteren van het steeds verder opgaan van de Chinese grenzen.

Niet alleen voor de gevestigde ondernemingen, ook voor de sinds kort nieuw ter beurze geïntroduceerde Chinese ondernemingen bestaat veel belangstelling. Zo werd de uitgifte van een vorige week te Hongkong naar de beurs gebrachte Chinese restaurantketen 552 maal overtekend. Het deze week te introduceren aandeel Denway International Holdings, waarin een belang zit in een Chinese automobielfabriek waar Peugeots worden vervaardigd, staat eenzelfde lot te wachten. Analisten voorspellen dat de stukken ruim 800 maal zullen worden overtekend.