KLM in mineur op iets hoger Damrak

AMSTERDAM, 15 FEBR. Op een rustige Amsterdamse effectenbeurs ging KLM onderuit en was Fokker gevraagd. De vliegtuigproducent trok 2,60 gulden aan tot 13,10, een winst van bijna 25 procent.

AMSTERDAM KLM was vanochtendwas in mineur. Het luchtvaartfonds zakte ruim 4 procent in naar 25,90 gulden. Voor de meeste overige aandelen was de stemming redelijk goed. De CBS-stemmingsindex kwam op 99,40, een vooruitgang met 0,5 punt, terwijl de EOE-index zich boven de 300-puntengrens handhaafde en 0,5 punt aantrok op 300,66.

De vriendelijke stemming werd mede veroorzaakt door stijgende koersen op enkele buitenlandse beurzen en een dollar die aantrok tot 1,8683.

Wall Street, afgelopen vrijdag flink lager, blijft vandaag gesloten in verband met President's Day. Deze onzekerheid duwde internationals deels omlaag. Philips brokkelde vijf dubbeltjes af op 23,80, mede door de malaise bij Grundig. Koninklijke Olie leverde dertig cent in op 154,80. Beter presteerden Unilever, dat 1 gulden klom op 197 en Akzo, dat dertig cent opveerde naar 150,70.

Op de lokale markt opende Tulip negen dubbeltjes hoger op 10,80 naar aanleiding van de opdracht van Wang. Tegen het middaguur smolt de winst deels weg en stabiliseerde de koers zich op 10,60, een verbetering met zeven dubbeltjes.

Nutricia, afgelopen vrijdag vast omdat het voedingsmiddelenconcern de gewraakte beschermingconstructie met niet-royeerbare certificaten van aandelen mogelijk zal laten vallen, moest dit keer zeven dubbeltjes terug tot 119,80. CSM kreeg er 1,70 gulden bij op 112,50. Dit fonds staat wellicht een sanctie te wachten in verband met het niet tekenen van het nieuwe fondsenreglement.

Het nieuws dat het reddingsplan van Daf rond is, liet de koers van het fonds ongemoeid. Daf brokkelde zelfs een stuiver af en deed 0,95 gulden.

FRANKFURT Vanochtend bleven de kopers weg waardoor de koersen afgleden. Het Dax-30 gemiddelde verloor direct na opening acht punten en krabbelde daarna weer wat op. Tegen het einde van de ochtend stond het gemiddelde ten opzichte van het slot van vrijdag op ongeveer drie punten verlies bij 1.658,70.

LONDEN De Britse aandelenkoersen konden zich vanochtend goed handhaven en trokken hier en daar nog wat aan. Het FT-100 koersgemiddelde stond na enkele uren handel op 2.853,3, een winst van 9,3 punten.

TOKIO Het Nikkei-225 koersgemiddelde steeg vandaag met 266,48 punten en sloot 1,58 procent hoger op 17.117,99.