Jackson in hongerstaking voor Haïtianen met HIV

GUANTANAMO/PORT-AU-PRINCE, 15 FEBR. De Amerikaanse dominee Jesse Jackson heeft gisteren aangekondigd in hongerstaking te gaan totdat president Clinton de ruim 250 Haïtiaanse vluchtelingen toelaat die nog steeds verblijven op de Amerikaanse basis Guantanamo op Cuba. Hij zei dit gisteren tijdens een bezoek aan de basis, waar de Haïtiaanse bootvluchtelingen al meer dan een jaar wachten op toelating tot de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten hebben de Haïtianen weliswaar erkend als politiek vluchteling, maar ze mogen het land niet in omdat de meesten van hen besmet zijn met HIV, het virus dat aids veroorzaakt. Tweehonderd Haïtianen zijn sinds drie weken uit protest in hongerstaking. Begin vorige week heeft president Clinton aangekondigd het verbod op toelating van HIV-geïnfecteerden te zullen opheffen, maar het kan nog enige tijd duren voor het zo ver is.

Inmiddels is een eerste delegatie van veertig civiele waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) zonder problemen op Haïti gearriveerd. De delegatie moet toezicht houden op de naleving van de mensenrechten en meehelpen de democratie op Haïti te herstellen. Aanhangers van de militaire leiders die de gekozen president Jean-Bertrand Aristide in september 1991 hebben verdreven, noemden de missie een “bezetting”. Maar de angst voor een gewelddadige nationalistische demonstratie, zoals die waarmee de speciale VN-afgezant Dante Caputo twee weken geleden werd ontvangen, bleek ongegrond. De gezamenlijke missie van VN en OAS zal ten minste een jaar op Haïti blijven. (Foto AP)