Israel rekent op hervatting van vredesoverleg

JERUZALEM, 15 FEBR. De Israelische regering vertrouwt erop dat het Arabisch-Israelische vredesoverleg kan worden hervat nu de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft ingestemd met een door Washington geregeld compromis over de kwestie van de uitgewezen Palestijnen.

De Palestijnse woordvoerster Hanan Ashrawi onderstreepte echter dat de Veiligheidsraad had gezwegen over “het centrale punt van de illegaliteit van de uitwijzingen”. De Veiligheidsraad verwelkomde vrijdag het Israelische aanbod een kwart van de ongeveer 400 naar Libanon uitgewezen Palestijnen terug te nemen en de duur van uitwijzing tot een jaar terug te brengen. Tegelijk deed hij een beroep op Jeruzalem de rest “zo snel mogelijk” te repatriëren. Direct na de uitwijzingen, half december, eiste de Veiligheidsraad nog de “onmiddellijke” terugkeer van alle uitgewezenen. Arabische landen hadden gedreigd VN-sancties tegen Israel te eisen. De Israelische regering reageerde opgelucht op de verklaring van de Veiligheidsraad. Maar Ziad Abu Zayyad, een adviseur van de Palestijnse onderhandelingsdelegtie, zei dat verdere Israelische concessies noodzakelijk waren om de Palestijnen aan de onderhandelingstafel terug te brengen. Hij beschuldigde de Israelische autoriteiten ervan juist extra-hindernissen op te werpen, zoals de verwoesting van woningen, waardoor hele families dakloos werden, in het kader van zoekacties in de Gazastrook naar activisten. In Jeruzalem heeft een Palestijn vanochtend een joodse man doodgestoken en een vrouw verwond. Hij is gevlucht. Na de aanslag gingen woedende demonstranten de straat op, schreeuwend dat de regering naliet hen te beschermen. (Reuter, AP)