Generalisten bedreigde soort

Ze zijn de lievelingetjes van de pers, de generalisten in de Tweede-Kamerfracties, de parlementariërs die een wat breder, zo mogelijk ideologisch getint, verhaal kunnen "neerzetten'.

De bekendste der generalisten is Hans Hillen van het CDA. Hij kwam vorige week in het nieuws, nadat de CDA-vrouwen in deze krant over hem heen vielen. Direct hierna volgt Robin Linschoten (VVD), veel in het nieuws tijdens het roemruchte WAO-debat. Bij de PvdA golden lange tijd de ambities van financieel woordvoerder Ad Melkert als legendarisch om via alles-weterij de top te bereiken. Hij wordt echter steeds meer op de hielen gezeten door de favoriet van partijvoorzitter Rottenberg, Jan van Zijl.

De generalisten hebben moed nodig, want ze vormen een bedreigde politieke soort. De specialisten beschouwen hen als olifanten in de porceleinkast van de zorgvuldig verdeelde portefeuilles. Bovendien zijn de meesten een beetje jaloers op de publiciteit die ze trekken.

Hillen moet op zijn hoede zijn voor de vrouwen in de CDA-fractie. Die heeft hij met zijn huldeblijken aan het adres van de thuisblijvende moeder tegen zich in het harnas gejaagd. Linschoten heeft zijn vijanden inmiddels leren kennen: toen hij in oktober een initiatief van het CDA afwees om de controle op de bijstandsuitkeringen te vergroten, lekte concurrent sociale zekerheid Rudolf de Korte onmiddellijk naar de pers dat Linschotens standpunt moeilijk lag in de fractie.

Wie de ambitie koestert generalist te worden, is afhankelijk van een goede overlevingsstrategie. Les 1: steun van de fractievoorzitter is onontbeerlijk om overeind te blijven tegenover de specialisten. Niet voor niets sprak Hillen onlangs over ""Elco (Brinkman) en ik''. Les 2 (in tegenspraak met het voorgaande citaat): roep deze steun nooit in het openbaar aan. Fractieleiders willen bovenpartijdig zijn.

Les 3 is dat de algemene verhalen zich niet al te ver van de gemiddelde mening van de fractie dienen te verwijderen, anders wordt de generalist niet serieus genomen. Zo weigerde onlangs minister d'Ancona van WVC te discussiëren met Hillen over kinderopvang met het argument dat “je me ook wel kunt vragen om met Janmaat te debatteren.” Generalisten moeten zichzelf groot maken. Anderen zullen daar zeker niet bij helpen. (KV)

    • Kees Versteegh