Foto: HAMAR - Nadat hij vorige maand in ...

Foto: HAMAR - Nadat hij vorige maand in Heerenveen al Europees schaatskampioen bij de allrounders was geworden, heeft Falko Zandstra gisteren in het Noorse Hamar ook de wereldtitel veroverd.

In een direct duel met zijn naaste belager, de Noor Johann Olav Koss, verdedigde hij met succes de voorsprong die hij had opgebouwd op de 500 en 5.000 meter. Daarbij moest hij op de 10.000 meter wel tot het uiterste gaan. Koss, die hij eerst op achterstand had gereden, kwam in de laatste ronden nog sterk terug. Na de finish werd Zandstra opgevangen door coach Ab Krook. Hoewel Zandstra kon terugkijken op een fantastisch toernooi, had hij in de aanloop met ziekte te kampen. De Fries was al met keelklachten uit Davos naar Noorwegen gereisd. Daar aangekomen werd hij opnieuw geteisterd door lichamelijk ongemak. Desondanks reed hij bijna vlekkeloos. Koss eindigde als tweede, Ritsma won het brons, Veldkamp werd vierde. (Foto NRC Handelsblad/Rien Zilvold)