Conservatief Kliridis president van Cyprus

NICOSIA, 15 FEBR. De conservatieve veteraan Glafkos Kliridis heeft gisteren de presidentsverkiezingen op Cyprus gewonnen. In de tweede ronde kreeg hij een half procent meer dan de zittende president, George Vasiliou: 50,3 tegen 49,7 procent van de stemmen. Vasiliou had de eerste ronden, een week geleden, nog gemakkelijk in zijn voordeel beslist.

Kliridis, 32 jaar lang de tweede man bij de Grieks-Cyprioten, kreeg gisteren een bewogen revanche op het resultaat van vijf jaar geleden, toen Vasiliou als kersverse politicus 10.000 stemmen meer haalde dan hijzelf. “Met de macht der ervaring” was Kliridis' leus, maar zijn tegenstanders, één op de twee Grieks-Cyprioten, vinden dat ze met deze veteraan al te veel ervaring hebben opgedaan. “De grote vermomde” noemde Vasiliou hem in zijn verkiezingscampagne.

De nieuwe president van Cyprus - in de praktijk Grieks-Cyprus - kan op korte termijn zware druk van de internationale gemeenschap tegemoet zien om bij te dragen tot een regeling met de Turkse gemeenschap. Internationaal nam het ongeduld toe over het uitblijven van een oplossing van de kwestie-Cyprus. Het probleem is echter dat Kliridis in tegenstelling tot zijn voorganger grote bezwaren heeft tegen het plan van VN-secretaris-generaal Boutros-Ghali om de twee gemeenschappen te herenigen.

De Turks-Cypriotische leider Rauf Denktas, die tot dusverre de schuld kreeg van het vastzitten van de kwestie, zei vanochtend te hopen op een snelle ontmoeting met Kliridis. De Turkse regering, die 30.000 man troepen op het eiland heeft, vond het vanochtend nog te vroeg voor een reactie. (Reuter, AP)