Clinton verhoogt belastingen en zet het mes in uitgaven

WASHINGTON, 15 FEBR. De nieuwe Amerikaanse president Clinton streeft ernaar het begrotingstekort van de VS (327 miljard dollar) de komende vier jaar te halveren. Daartoe wil hij de overheidsuitgaven beperken en de belastingen verhogen. Verder wil hij meer dan dertig miljard dollar uittrekken om de werkgelegenheid te bevorderen.

Dit is vernomen in regeringskringen in Washington. Clinton legt momenteel de laatste hand aan zijn economisch beleidsplan. Hij zal het plan in de nacht van dinsdag op woensdag ontvouwen in "the state of the union', de Amerikaanse troonrede. Verwacht wordt dat hij komende nacht in een televisie-toespraak op de uitgangspunten van dit plan vooruit zal lopen.

Het afgelopen weekeinde lekten in Washington verschillende onderdelen van Clintons economisch plan uit. Zo zou hij jaarlijks 8 miljard dollar extra op defensie willen bezuinigen, het aantal ambtenaren met 5 procent willen verminderen, 34 miljard dollar op andere overheidsuitgaven willen besparen en 35 miljard dollar willen korten op vergoedingen van ziektekosten aan ouderen en gehandicapten.

Bij de lastenverzwaringen zou het onder meer gaan om de invoering van een algemene brandstofaccijns, verhoging van het hoogste tarief in de inkomstenbelasting (van 31 naar 36 procent) en verhoging van de vennootschapsbelasting van 34 naar 36 procent.

De werkgelegenheid zou Clinton onder andere willen stimuleren door de investeringsaftrek voor bedrijven met 15 miljard dollar op te voeren en door 16 miljard dollar extra uit te trekken voor investeringen in de infrastructuur en voor herscholing van werklozen.

De woordvoerder van het Witte Huis beklemtoonde zondag dat voor het economisch herstel offers zullen worden gevraagd van vrijwel alle Amerikanen. Uit de hoek van Clintons partij, de Democraten, kwamen instemmende reacties op de uitgelekte plannen. Van Republikeinse zijde klonk kritiek. In plaats van een radicaal nieuw economisch programma lijkt Clinton het oude recept van de Democraten voor te schotelen, met meer belastingen en meer uitgaven, aldus senator Dole (Kansas).

De voorzitter van Clintons Raad van Economische Adviseurs zei dat het economische programma van de nieuwe regering geen “grapjes” zal bevatten, zoals te optimistische economische scenario's. In het verleden werden rooskleurige voorspellingen gebruikt om het overheidstekort op papier te verminderen.

Op de valutamarkten ging de koers van de dollar vanmorgen iets omhoog. In Tokio herstelde de dollar zich vandaag tegenover de yen. De slotkoers bedroeg 121,15 yen tegenover 120,45 yen afgelopen vrijdag. In Amsterdam noteerde de dollar rond het middaguur 1,890 gulden tegenover een slotkoers van 1,8655 gulden vrijdag. (AP, Reuters, ANP)