Brazauskas wint de verkiezingen Litouwen

VILNIUS, 15 FEBR. Algirdas Brazauskas heeft - geheel volgens verwachting - de presidentsverkiezingen in Litouwen gewonnen. Hoewel vanochtend nog niet alle stemmen waren geteld, was duidelijk dat Brazauskas met bijna zestig procent van de stemmen niet meer zou kunnen worden ingehaald door zijn rivaal, de diplomaat Stasys Lozoraitis.

De 60-jarige Brazauskas, voormalig leider van de Litouwse communistische partij, was als voorzitter van het parlement al nominaal staatshoofd van Litouwen. Volgens de voorlopige uitslagen heeft Brazauskas - de eerste na-oorlogse president van Litouwen - ongeveer 59 procent van de stemmen gekregen. In sommige delen van het land, zoals in Siauliai, de streek waar de Poolse minderheid woont, kreeg hij bijna negentig procent van de stemmen. Lozoraitis won alleen in de stad Kaunas, een nationalistisch bolwerk; hij kreeg er 54,7 procent van de stemmen.

De opkomst was met circa tachtig procent hoger dan bij de parlementsverkiezingen van november vorig jaar, toen ongeveer driekwart van de 2,5 miljoen kiezers naar de stembus ging. Bij die verkiezingen won Brazauskas' partij, de Democratische Partij van de Arbeid, een absolute meerderheid in het Litouwse parlement.

Brazauskas wil als president een voorzichtig economisch beleid voeren en de voor Litouwen hoogst belangrijke kwestie van de banden met Moskou pragmatisch benaderen. Hij heeft in zijn campagne de nadruk gelegd op de noodzaak een brugfunctie tussen Rusland en het Westen te vervullen en voor de Litouwse economie verloren markten in Rusland terug te winnen. (Reuter)