Bonn in geheim akkoord; Duitsers leveren rakettechnologie aan Taiwan

BONN, 15 FEBR. Ondanks een opdracht tot strikte geheimhouding van kanselier Helmut Kohl is afgelopen weekeinde bekendgeworden dat de Duitse regering instemt met levering aan Taiwan van Amerikaanse luchtafweersystemen waarvoor Duitse bedrijven onderdelen leveren.

Het gaat daarbij, zo melden het weekblad Focus en de Süddeutsche Zeitung van vanmorgen, om raketsystemen van het type Patriot en RAM. Bij Siemens en bij dochters van het Daimler-concern, onder meer bij Telefunken en Dasa, worden aandrijf- en richtmiddelen voor die systemen gemaakt.

Na aanvankelijke ontkenningen heeft de Duitse regeringswoordvoerder Dieter Vogel dit nieuws bevestigd. Hij onderstreepte dat het hier om “puur defensieve” wapens gaat. Volgens Focus heeft de Duitse regering groen licht gegeven omdat zij de relatie met de VS en Amerikaanse werkgelegenheidsbelangen niet wil schaden.

De geheimgehouden instemming met deze leverantie heeft het Duitse kabinet gegeven op dezelfde dag, 28 januari, waarop werd besloten geen exportvergunning te verlenen voor levering van onderzeeboten en fregatten aan Taiwan (orderbedrag 12,5 miljard mark). Die beslissing werd toen wèl openbaar gemaakt en toegelicht met een verwijzing naar de grote bezwaren die de Chinese Volksrepubliek heeft tegen militaire leveranties aan Taiwan, dat volgens China deel van de Volksrepubliek is.

Een rol voor die negatieve beslissing speelde dat de Chinese regering eerder boos had gereageerd, onder andere door een Frans consulaat te sluiten, op een Frans besluit tot levering van 68 Mirage-straaljagers aan Taiwan. In nood verkerende Noordduitse scheepswerven, die met de Taiwan-order 20.000 banen tot het jaar 2.000 hadden kunnen verzekeren, hadden bitter gereageerd. Nog vorige week hadden 124 leden van de Bondsdagfractie van de CDU/CSU de Duitse regering gevraagd om van haar afwijzende besluit terug te komen, mede omdat Taiwan voor omstreeks 70 miljard mark aan civiele vervolgopdrachten in het vooruitzicht zou hebben gesteld. Uit deze groep is naar de media "gelekt', wordt in Bonn aangenomen.

Duitsland erkent (alleen) de Volksrepubliek, terwijl Taiwan in de zin van de Duitse wapenexportwetgeving geldt als een spanningsgebied waaraan militair materieel alleen met uitdrukkelijke toestemming van de regering mag worden geleverd. Dat geldt trouwens in beginsel voor alle militaire leveranties buiten het NAVO-gebied. De oppositionele SPD verwijt de regering dat zij met haar nu gebleken "geheime diplomatie' voor grotere schade in de betrekkingen met de Chinese Volksrepubliek heeft gezorgd dan wanneer zij van het begin af aan “de kaarten eerlijk op tafel had gelegd”.

    • J.M. Bik