Bedrijven voldoen aan ultimatum van beurs

Vrijwel alle twintig beursfondsen die van de beurs iets moesten doen aan hun beschermingsconstructies, hebben inmiddels aan de beurs laten weten dat ze maatregelen zullen nemen. Alleen voedingsconcern CSM blijft dwarsliggen.

De Amsterdamse effectenbeurs stelde begin februari een ultimatum aan twintig beursgenoteerde ondernemingen die het beursreglement tegen overmatige beschermingsconstructies nog niet hadden getekend. In dit reglement staat dat fondsen slechts twee van de vijf mogelijke beschermingsconstructies (preferente aandelen, prioriteitsaandelen, gemeenschappelijke bezitsconstructies, certificering en stemrechtbeperking) mogen toepassen en dat niet-royeerbare certificaten (nrc's) van aandelen niet toegestaan zijn. Houders van nrc's hebben geen stemrecht en kunnen hun stukken ook niet inwisselen tegen aandelen met stemrecht.

Hoogovens, Nutricia en Ahrend hebben de regeling voor een beperking van het aantal beschermingsconstructies nog niet getekend, maar zijn in overleg met de beurs over een voor beide partijen aanvaardbare oplossing. Levensmiddelenconcern Nutricia en staalconcern Hoogovens hebben net als CSM nrc's uitstaan. Kantoorinrichter Ahrend, dat in 1989 maatregelen nam tegen een vijandige overname door Bührmann-Tetterode, heeft preferente aandelen uitstaan.

Bierbrouwer Grolsch, opslag- en transportconcern Van Ommeren en uitgever Wegener zullen maatregelen nemen om hun beschermingsconstructies aan te passen aan het fondsenreglement.

Niet bekend

Het reglement tegen overvloedige beschermingsconstructies werd in het voorjaar 1992 na lang onderhandelen opgesteld door de Vereniging van Effecten Uitgevende Ondernemingen (VEUO) en de Amsterdamse effectenbeurs. Deze regeling zou ingaan op het moment dat de beursfondsen het aandelenkapitaal met meer dan vijf procent uitbreiden of de statuten wijzigen. Het fondsenreglement word aangepast en op 1 oktober kregen alle beursgenoteerde ondernemingen een verzoek om vóór 15 november akkoord te gaan. Weigeraars kregen nog een paar maanden uitstel, maar begin februari wilde de beurs een punt zetten achter het heen en weer gepraat over beschermingsconstructies.