Banken houden slag om de arm bij plan bewindvoerders Daf

ROTTERDAM, 15 FEBR. De bewindvoerders van DAF hebben gisteren de besprekingen afgerond voor een "afgeslankte DAF' dat circa 2.700 van de 12.650 banen van de truckfabrikant moet redden. Er is echter nog geen principe-akkoord met de banken over de financiering.

Volgens DAF is het plan mede opgesteld door Economische Zaken, de Vlaamse overheid en vertegenwoordigers van de banken onder leiding van ABN Amro. De partijen zullen de komende dagen de onderhandelingsresultaten doorspelen aan hun superieuren. Bewindvoerder mr. A. Deterink hoopt deze besprekingen aan het eind van deze week af te ronden, een week voordat het boedelkrediet van de vrachtwagenfabrikant op is.

Dat zou betekenen dat nog deze week "het nieuwe DAF' van start zou kunnen gaan en de beursvennootschap zou failliet kunnen gaan. DAF wilde niet ingaan op de inhoud van het plan. Ook de vakbonden waren vanochtend nog niet op de hoogte gebracht van de details.

Grootste probleem was in de afgelopen week het vinden van eigen vermogen voor "het nieuwe DAF'. Bewindvoerder Deterink koerst aan op een eigen vermogen van circa 450 miljoen gulden voor het nieuwe DAF. Hiervan moet Economische Zaken de helft voor zijn rekening nemen. De andere helft is nog een probleem.

De banken wilden vorige week nog niet mee doen. De Vlaamse overheid kwam eerder terug op haar aanvankelijke bod van 110 miljoen gulden en wilde slechts 55 miljoen verstrekken. Andriessen, die zich zaterdag al met het plan van de bewindvoerders heeft beziggehouden zei voor de NOS-televisie “goede verwachtingen” te hebben. Ook de premier van de Vlaamse deelregering Van den Brande toonde zich optimistisch over het bedrijfsplan van de bewindvoerders. Morgen spreken Van den Brande en Andriessen over het plan.

Volgens ABN Amro betekent het plan van de bewindvoerders niet dat er nu ook een principe-akkoord is met de banken over deelname in het risicodragende kapitaal. Wel geeft de bank toe dat ABN Amro zelf zitting had in de werkgroep die het plan heeft opgesteld. De banken onderhandelen woensdag verder met de bewindvoerders.

De Industriebond FNV wil ook haar steentje bijdragen aan de financiering van het nieuwe DAF. De bond wil DAF-obligaties uitgeven in overleg met de Algemene Spaarbank Nederland (ASN). Over de prijs van de obligaties, die ook gekocht kunnen worden door particulieren, en de verwachte opbrengst moet nog worden overlegd met ASN.