Algerije beleeft een weekeinde vol geweld

ALGIERS, 15 FEBR. In een weekeinde vol geweld in Algiers en omgeving heeft generaal Khaled Nezzar, minister van defensie en sterke man van het Algerijnse regime, zaterdag een bomaanslag overleefd. Diezelfde dag schoten moslim-extremisten vier politiemannen dood. Gisteren werd een aanval uitgevoerd op een schoolbus met kinderen van veiligheidspersoneel.

Bij dat laatste incident, waarbij drie fundamentalistische activisten met machinepistolen het vuur openden op het voertuig, werd de buschauffeur ernstig gewond. Fundamentalistische strijdgroepen zijn verantwoordelijk gesteld voor de dood van 41 burgers, onder wie verwanten van militairen en politiemannen, sinds leger en regering ruim een jaar geleden ingrepen en een fundamentalistische verkiezingsoverwinning voorkwamen. Maar tot dusverre waren kinderen buiten de strijd gebleven.

De aanslag op generaal Nezzar was volgens waarnemers in Algiers goed voorbereid. Een auto vol explosieven werd op afstand tot ontploffing gebracht toen de stoet van de minister voorbijreed. Het gepantserde voertuig van generaal Nezzar werd niet getroffen. Het zou de eerste maal zijn geweest dat afstandsbediening werd gebruikt.

“De aanslag op Nezzar, de doden van zaterdag en nu het busincident, plus de (vrijdag) door de autoriteiten bekendgemaakte executies, wijzen erop dat beide partijen een steed hardere lijn volgen”, aldus een Westerse diplomaat in Algiers. Het afgelopen jaar zijn inmiddels meer dan 250 politiemannen en militairen bij moslim-extremistisch geweld gedood; het totale aantal doden, inclusief (vermeende) moslim-extremisten, bedraagt ruim 600. De autoriteiten op hun beurt scherpen de bepalingen van de - zojuist voor onbepaalde tijd verlengde - noodtoestand steeds verder aan. Voorts zijn nu in totaal zes veroordeelde extremisten ter dood gebracht. (Reuter, AFP)