Vriesekoop op Top 12 sterk in eerste partijen

KOPENHAGEN, 13 FEBR. Pieken op het juiste moment kan slechts een ware kampioen. Bettine Vriesekoop is daartoe in staat, Mirjam Hooman nog niet. Het Top 12-tafeltennistoernooi in Kopenhagen bewijst opnieuw het subtiele verschil in klasse tussen beide rivalen.

Met twee ruime overwinningen op de eerste speeldag nam Vriesekoop in de KB-Halle een optie op een plaatsje bij de laatste vier. Eén zege in de resterende twee groepswedstrijden maakt de weg vrij naar de halve eindstrijd. Hooman heeft minder perspectief. Ze startte met een nederlaag en kan zich daardoor vandaag geen misstap meer veroorloven.

De openingswedstrijd van Vriesekoop tegen Jasna Fazlic verliep niet vlekkeloos. De tweevoudige winnares had meer van zichzelf dan van haar fragiele opponente te duchten. Vriesekoop maakte weliswaar een gedreven indruk, maar kampte met concentratieproblemen. De overwinning in vier games kwam echter geen moment in gevaar. Vorig jaar had Vriesekoop in Wenen nog roemloos met 3-0 verloren van Fazlic, die afkomstig is uit Servië.

In de tweede partij tegen haar aartsvijand Timina speelde Vriesekoop bij vlagen weergaloos. De Amsterdamse wachtte in de lange en soms adembenemende slagenwisselingen rustig op scoringsmogelijkheden. Binnen een uur was het karwei geklaard: 3-0. Het was de derde opeenvolgende overwinning zonder gameverlies op Timina, die Vriesekoop na haar rentree in 1990 verscheidene keren tot wanhoop had gebracht.

Hooman kon de bluf van haar privé-coach Frits Kantebeen (“Mirjam speelt beter dan ooit”) in haar openingspartij tegen Olga Nemes uit Duitsland niet waarmaken. De nog immer wispelturige speelster verloor kansloos met 3-0. De games verliepen identiek. Tot halverwege bleef Hooman goed bij, daarna ontsnapte de voormalige Roemeense. De drievoudige nationale kampioene uit Eindhoven had de pech, dat Nemes veel minder domme fouten maakte dan gewoonlijk.

Hooman leek zich later op de avond redelijk te herstellen tegen de Bulgaarse Goergoeltsjeva. De eerste twee games (25-23 21-11) waren veelbelovend, maar daarna sloeg de twijfel weer toe. Hooman wankelde (20-22 17-21), maar hervond in de vijfde game (21-18 na 8-13) net op tijd haar evenwicht.