UNITA zou vlakbij inname Angola's tweede stad zijn

LUANDA, 13 FEBR. Rebellen van de Angolese guerrillabeweging UNITA leken gisteren op het punt te staan de op één na grootste stad van het land, Huambo, in te nemen in hun campagne zich een goed uitgangspunt te verwerven voor verdere vredesonderhandelingen met de regering. Een tweede gespreksronde tussen beide partijen werd woendag op het laatste moment door de rebellen afgezegd.

Diplomaten in de hoofdstad Luanda meldden dat UNITA inmiddels het gebied rondom de luchthaven van Luambo in handen had. In Lissabon ging een functionaris van het ministerie van buitenlandse zaken nog verder: hij zei dat Huambo al gevallen was, hoewel er hier en daar mogelijk laatste restjes verzet van regeringseenheden was. Een belangrijke Angolese generaal, Higino Carneiro, ten slotte, zei dat de stad nog in regeringshanden was al bleef de toestand “moeilijk en kritiek”.

De regering en UNITA vechten al meer dan een maand om de stad. De gevechten staan centraal in de oorlog die UNITA hervatte na te hebben geweigerd haar nederlaag in de algemene en presidentsverkiezingen van september te accepteren. Volgens de regering wordt het UNITA-offensief geleid door blanke huurlingen met in Zuid-Afrika gefabriceerde pantservoertuigen. (Reuter)