Turkije geeft hulp aan aardappelboeren

ANKARA, 12 FEBR. De Turkse staat gaat de aardappelboeren, die als gevolg van een stagnerende export naar het Midden-Oosten kampen met overschotten, financieel ondersteunen. De aardappelen worden door de staat aangekocht en in de vorm van voedselhulp aangeboden - als schenking of tegen betaling - aan VN-organisaties als het Wereld Voedsel Programma (FAO) en aan landen als Bosnië-Herzegovina en Albanië. Ook wordt een deel ondergebracht bij het leger en landelijke hulporganisaties.

Tot eind vorig jaar gingen honderdduizenden tonnen Turkse aardappelen nog naar Irak. Turkse vrachtwagenchauffeurs gebruikten de vracht als een manier om het land binnen te komen en spotgoedkope diesel in te slaan die in plaatijzeren depots, die onder de laadbak waren gemonteerd, werden vervoerd. Nu evenwel de internationale voedselhulp naar Irak op gang is gekomen, gaan Turkse chauffeurs niet langer op eigen initiatief naar Irak. Doordoor is alleen al in Centraal-Turkije, in de regio's Nevsehir en Nigde, een overschot aan aardappels ontstaan van zo'n 900.000 ton. De totale aardappeloogst in Turkije bedraagt dit jaar 5 miljoen ton.

De Turkse regering heeft besloten, hoewel dat indruist tegen de landbouwhervormingen die op stapel staan, om de landbouwers tegemoet te komen door het overschot aardappels op te kopen tegen een prijs die boven de feitelijke marktwaarde ligt. Door de overvloed op de markt is de prijs van een kilo aardappel de afgelopen weken van 700 (1,45 gulden) naar 500 (1,04 gulden) Turkse lira's gezakt. De prijs die de regering biedt is 600 (1,25 gulden) lira's.

Dat is bovendien hoger dan de prijs (500-550 lira's) die bijvoorbeeld Hongarije voor de Turkse aardappelen wil betalen. De conservatieve Partij van het Juiste Pad van premier Süleyman Demirel heeft een sterke aanhang op het platteland, waardoor de regering zich vaker gedwongen ziet de boeren financieel tegemoet te komen.