Tulip krijgt grote order van Wang

De Nederlandse computerfabrikant Tulip gaat het Amerikaanse concern Wang computers leveren.

Het contract heeft een looptijd van voorlopig een jaar. Er kunnen bij Tulip zo'n 100.000 pc's gefabriceerd worden. Hoeveel Wang uiteindelijk laat produceren, hangt af van de “vraag uit de markt”. De pc's worden in de Tulip-fabriek in Den Bosch gemaakt. Wang blijft naast Tulip nog steeds pc's betrekken van IBM.

Wang, dat vorig jaar in financiële moeilijkheden geraakte en sinds halverwege 1992 in surséance van betaling verkeert, had toen al aangekondigd een gedeelte van de eigen produktie af te willen stoten. Daarmee wilde het noodlijdende concern de vaste kosten belangrijk omlaag brengen.

Tulip kan de order goed gebruiken. Door de malaise op de computermarkt - sommige pc's werden in een jaar tijd vijftig procent goedkoper - staan de resultaten onder druk. Voor 1992 verwacht Tulip onder meer door reorganisaties een “beduidend verlies”.