"Ruitentikker' veroordeeld tot dwangverpleging

DEN HAAG, 13 FEBR. De rechtbank in Den Haag heeft gisteren de 47-jarige Haagse ruitentikker C. van de M. veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.

Tegen de man was een jaar opname in een psychiatrisch ziekenhuis geëist. Hij heeft de afgelopen twee jaar 23 keer tientallen ruiten van verscheidene ministeries en de BVD ingegooid. Verder wierp hij stenen naar een bus en bedreigde hij mensen. De schade aan gebouwen bedraagt ruim vijf ton. De man verklaarde tegenover de rechter-commissaris dat hij in constante oorlog is met de overheid. “Dat is een stelletje psychopatische criminelen die achter mij aan zitten”, aldus Van de M. Hij voerde zijn oorlog tegen de staat in de loop van de tijd op. Eerst ging hij alleen 's nachts op pad zodat hij geen mensen zou raken met zijn stenen. Later maakte dat hem minder uit. De rechtbank oordeelde dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar is. Hij moet gedwongen behandeld worden voor zijn ziekte. Volgens gedragswetenschappers leidt de man aan een paranoïde vorm van schizofrenie. De rechtbank ontsloeg Van de M. van rechtsvervolging. Deze week werden door een onbekende twaalf ruiten van het Haagse paleis van justitie vernield.