Rel om Maori's in Nieuw Zeeland

WELLINGTON, 13 FEBR. De Nieuw-Zeelandse minister van politie, John Banks, heeft zich de woede van de Maori-gemeenschap op de hals gehaald. Banks zei dat het door een Nederlands onderzoek gekwantificeerde misdaadprobleem van zijn land niet zou bestaan, indien de Maori-bevolking niet zou worden meegerekend. Volgens Banks maken Maori's twaalf procent van de Nieuw-Zeelandse bevolking uit, maar bestaat bijna de helft van het aantal gevangenen uit Maori's. “Zonder Maori's zou Nieuw Zeeland het veiligste land ter wereld zijn”, aldus Banks.

Uit een door het Nederlands ministerie van justitie gehouden vergelijkend onderzoek over internationale misdaadgegevens bleek dat 30 procent van de Nieuw-Zeelanders in één jaar tijd slachtoffer was van een misdrijf. Dat percentage was het hoogste van twintig onderzochte geïndustrialiseerde landen. Het op één na hoogste percentage werd in Nederland gemeten.

Volgens de voorzitter van de New Zealand Maori Council, Sir Graham Latimer, is de minister berucht om zijn aanvallen op de autochtone bewoners. “Hij zegt dit soort dingen en laat dat dan aan anderen over om de rommel op te ruimen. Niemand ontkent de statistieken, maar zonder betekenisvol werk voor ons volk zullen we geen verbetering van de cijfers zien”, aldus Latimer, die tevens vice-voorzitter is van de Nationale Partij, namens welke Banks in het kabinet zit.

Een aantal prominente Maori's heeft het aftreden van de minister geëist. Volgens Dame Mira Szaszy is Banks een racist. “Banks heeft duidelijk een diepgewortelde haat tegen Maori's. Hij blijft maar doorgaan met aanvallen tegen ons. Als lid van de regering is het echter zijn verantwoordelijkheid om tot een oplossing van het misdaadprobleem te komen”, aldus Szaszy. Het Maori-parlementslid Bruce Gregory acht hem evenmin geschikt als bewindsman. “Hij probeert de raciale intolerantie bewust te vergroten met deze opmerkingen”, aldus Gregory, die deel uitmaakt van de Labour-oppositie.

Banks blijft echter bij zijn uitspraken. “Indien deze racistisch zijn gevonden, spijt me dat heel erg. We kunnen de feiten niet verhullen, wanneer een internationaal onderzoek duidelijk vaststelt dat we een groot probleem hebben”, aldus Banks.

De onderzoeksgegevens hebben de Nieuw-Zeelanders overigens verrast. Hoewel de criminaliteit de laatste jaren flink is gestegen, hadden veel Nieuw-Zeelanders niet verwacht dat hun doorgaans als vriendelijk en laconiek bestempelde samenleving zo onveilig is. De Nieuw-Zeelandse toeristensector is ongelukkig met het onderzoek. De directeur van de toeristenfederatie zei een dag na het bekendworden van het Nederlandse onderzoek dat Nieuw Zeeland bij de top vier hoort van de geliefdste landen om in te wonen. De federatie presenteerde de resultaten van een Amerikaans onderzoek, waaruit blijkt dat Nieuw Zeeland het hoogst scoort na de Verenigde Staten, Canada en Zwitserland.

    • Hans van Kregten