Politie zal streng tegen uitingen van racisme optreden

ROTTERDAM, 12 FEBR. De Eindhovense politie zal vóór en tijdens PSV-Ajax “zo streng mogelijk” optreden tegenover voetbalsupporters die zich schuldig maken aan racistische uitingen. Dat stelt G.J. Regelink, officier van justitie in Den Bosch, die bij iedere risicowedstrijd van PSV aanwezig is.

Bij thuiswedstrijden van PSV houdt de Eindhovense politie gemiddeld twintig supporters aan, meestal wegens vechtpartijen, vandalisme of het verkopen van zwarte toegangskaartjes. Het aantal incidenten is de laatste jaren stabiel gebleven. De officier van justitie schrijft dat toe aan het in gebruik nemen van een nieuw perron op het PSV-stadion, “waardoor de aanvoerroute korter is geworden”.

Volgens het Eindhovense gemeenteraadslid E. van den Berg (Groen Links) deden zich rond de wedstrijden PSV-AC Milan en PSV-FC Utrecht racistische incidenten voor, waartegen de Eindhovense politie niet optrad. “Toevallig heb ik met eigen ogen kunnen waarnemen hoe supporters Mengele, Mengele zongen op de wijs van Stille Nacht, heilige nacht”, stelt Van den Berg. “De politie liep keurig achter de stoet aan, zonder in te grijpen.” Ook zouden supporters die de Hitler-groet brachten, niet zijn aangehouden. Van den Berg heeft over deze kwestie vragen gesteld, die tot nu toe niet zijn beantwoord.

"Voetbalofficier' Regelink bevestigt dat racisme vaak moeilijk te bestrijden is. Spandoeken of vlaggen met hakenkruizen worden onmiddellijk in beslag genomen. Wie individueel te lokaliseren is, wordt aangehouden en krijgt een dagvaardiging. “Maar er bestaat nu eenmaal een fysieke onmogelijkheid om tegen honderden of duizenden mensen op te treden die sisgeluiden maken of de Hitlergroet brengen. In die gevallen staan wij machteloos.”

Het beleid van de Eindhovense politie ten aanzien van zich misdragende voetbalsupporters is volgens woordvoerder T. Gilsing “vriendelijk doch streng”. Wanneer supporters zich groepsgewijs schuldig maken aan racistisch gedrag zal de politie volgens hem een afweging moeten maken of aanhouding zinvol is. Vandaag zet de Eindovense politie zeventig manschappen in ter beteugeling van de Ajax-supporters die zijn vooruitgereisd. Zondag zullen 240 manschappen paraat zijn, van wie meer dan de helft ME'ers.

Na afloop van de wedstrijd Feyenoord-Ajax, vorig jaar november, maakte burgemeester Peper van Rotterdam bekend dat hij van te voren een draaiboek had opgesteld om de wedstrijd bij massale racistische acties zonodig te staken. Dat gebeurde uiteindelijk niet. Wel kregen in het stadion drie jongeren een geldboete wegens het brengen van de Hitler-groet. Volgens de politiewoordvoerder is in Eindhoven van een dergelijk draaiboek geen sprake. Voor de wedstrijd overleggen de scheidsrechter en vertegenwoordigers van de KNVB, PSV en de politie over het te voeren beleid. Het staken van een wedstrijd is in principe de verantwoordelijkheid van de scheidsrechter, stelt KNVB-woordvoerder Rob de Leede. “Mocht het zo ver komen, dan zal hij zo'n beslissing altijd doorspreken met de verantwoordelijke autoriteiten.” In het betaalde voetbal is tot dusver nog nooit een wedstrijd gestaakt wegens racistische uitingen.

Vorige maand presenteerde de Nederlandse Sport Federatie (NSF) in samenwerking met een groot aantal andere organisaties en instellingen een actieplan dat moet resulteren in een landelijke anti-racisme campagne in de sportwereld. Uit statistieken van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) blijkt dat het aantal incidenten tijdens het seizoen '91-'92 stabiel is gebleven. Wat betreft racistische uitingen is er echter van een onmiskenbare toename sprake. KNVB-woordvoerder De Leede: “Om het maar eens plat te zeggen: er wordt minder gesloopt maar meer gescholden.”

    • Alfred van Cleef